Taru sormusten herrasta -elokuvat Blockbusterissa
J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjat olivat myös Suomessa kovassa huudossa vuosikymmeniä ennen kuin Peter Jacksonin ohjaama trilogia pääsi valkokankaalle asti. Yhtenä syynä, mutta ei todellakaan ainoana, oli se, että Tolkien oli opiskellut suomen kieltä ja hyödyntänyt sitä osaksi kehitellessään kirjojen tarunomaisen Keski-Maan omaa kieltä. Taru sormusten herrasta -elokuvat ovat tätä nykyä eräitä tunnetuimpia ja katsotuimpia franchiseja elokuva-alalla.
Tarun alkulähteet
Tolkienin ensimmäinen julkaistu kirja oli Hobitti - Sinne ja takaisin, joskin kirjailija oli jo aloittanut kauan ennen (ensimmäisen maailmansodan aikaan) sen ilmestymistä kirjoittamaan tarinoita Keski-Maasta. Lopulta vuonna 1954 ilmestyi kolmessa osassa Taru sormusten herrasta, joka alunperin julkaistiin kuutena niteenä. Tolkien olisi halunnut kaikki osat yksien kansien sisään, mutta paperin hinta oli tuolloin niin kallista, ettei kustantaja suostunut tähän. Sormuksen ritarit, Kaksi tornia ja Kuninkaan paluu olivat lopulta kirjatrilogian nimet. Aluksi trilogia ei ollut kovinkaan tunnettu, mutta fantasiakirjallisuuden harrastajat lukivat sitä ahkeraan ja näin kirjan maine levisi ympäri maailman.
Ennen kuin uusiseelantilainen Peter Jackson loihti kirjojen pohjalta rakastetun elokuvatrilogian vuodesta 2001 alkaen, nähtiin elokuvateattereissa ja videovuokraamoissa Ralph Bakshin tekemä animoitu versio Taru sormusten herrasta (1978), joka päättyy kirjan puoleen väliin. Tämä elokuva ei menestynyt koskaan kuitenkaan kovin hyvin, kuten ei myöskään saman elokuvastudion tekemä The Return of the King (Kuninkaan paluu) 1980.
Kauhuelokuvista Tolkien-filmatisointeihin
Uusi-seelantilainen Peter Jackson on elokuvaohjaaja, joka oli tullut tunnetuksi ennen Sormusten herra -trilogiaa lukuisista kauhu- ja splatter-elokuvista, joissa nähtiin paitsi innovatiivista kameratyöskentelyä ja erikoisefektejä, myös hilpeän huonoa makua. Ohjaajan debyyttielokuva Bad Taste nousikin kauhuharrastajien piirissä kulttiklassikoksi ilmestyessään vuonna 1987. Suuremman yleisön maineeseen Jackson tuli ensimmäistä kertaa draamaelokuvallaan Heavenly Creatures, jonka pääosassa nähtiin Kate Winslet - Winslet pääsisi puolestaan kolme vuotta Heavenly Creaturesin jälkeen maailmanmaineeseen Titanic-elokuvan pääosan johdosta.
Elokuvien tekeminen alkoi jo vuonna 1998, jolloin Jackson aloitti kuvaukset Uudessa-Seelannissa tekijäryhmän ja näyttelijäkaartin kanssa. Kahden vuoden aikana he kuvasivat materiaalit kolmeen elokuvaan. Näyttelijäkaartiin oli valittu tuttuja nimiä, kuten esimerkiksi Ian McKellen, Cate Blanchett ja Hugo Weaving sekä vasta nousevia tähtiä kuten Viggo Mortensen, Orlando Bloom ja Frodoa esittävä Elijah Wood.
Sormusten herra -trilogian juonta ei kannata tässä selittää, sillä se on nähtävä itse. Kaikki keskittyy kuitenkin tarunhohtoiseen sormukseen, jonka Frodo saa sukulaismieheltään Bilbo Reppulilta lahjaksi. Velho nimeltä Gandalf on myös kiinnostunut sormuksesta ja hän saakin selville, että Frodon saama sormus on mustan ruhtinaan Sauronin Valtasormus. Gandalf neuvoo Frodoa lähtemään kotikonnultaan pakoon. Neuvo tuleekin tarpeeseen, sillä Sauronin joukot eli nazgulit ovat samaan aikaan lähetetty noutamaan sormus talteen ja tappamaan sen, joka sormuksen tällä hetkellä omistaa.
Oscareita napsinut trilogia
Sormusten herra -trilogia avautuu parhaiten heille, jotka ovat lukeneet myös alkuperäiset kirjat, mutta elokuvista voi nauttia täysipainoisesti myös ilman niiden lukemista. Elokuvissa on luonnollisesti jouduttu tekemään muutoksia alkuperäisteoksiin nähden, jotka eivät välttämättä ole kaikkien kirjojen fanien mieleen. Jackson on kuitenkin saanut kirjojen pohjalta rakennettua uskomattoman jännitystrilogian, jonka kaltaista ei ole ennen nähty. Vielä parikymmentä vuotta elokuvien julkaisujen jälkeenkin elokuvat näyttävät edelleen uskomattoman komeilta ja niiden erikoistehosteet vetävät vertoja monille tämän päivän uutuuselokuvillekin. Tärkeintä kuitenkin on se, että niiden mielikuvitukselliset tarinat on kuvattu ja ohjattu taidokkaasti, eikä ole ihme, että trilogia on voittanut lukuisia Oscar-palkintoja - viimeisin, Kuninkaan paluu jopa 11 Oscaria. Nämä kaikki elokuvat ovat joko vuokrattavissa tai ostettavissa Blockbusterissa!