Steven Spielberg

Tietoja Steven Spielbergistä

Ehkä yksi Hollywoodin tunnetuimmista ohjaajista, amerikkalainen Steven Spielberg (s. 1946) on myös ansioitunut tuottaja ja käsikirjoittaja. Jos lasketaan elokuvien tuottamat rahamäärät, on Spielberg kaikkien aikojen menestynein elokuvantekijä. Spielbergin tunnetuimpia elokuvia ovat esimerkiksi Jurassic Park, Indiana Jones ja Tuomion Temppeli, E.T, Kolmannen asteen yhteys ja Pelastakaa sotamies Ryan. Spielberg on tunnettu myös siitä, että hänen tuottamissaan elokuvissaan on menty pitkälle hänen mieltymystensä mukaan.

Ura

Steven Spielbergin lyhytelokuva Amblin vuodelta 1968 on ensimmäisiä ohjaajan tekemiä elokuvia, joka voitti jo ohjaajalleen palkinnon. Tästä huolimatta Spielberg ei päässyt Kalifornian yliopiston elokuvakouluun, vaikka hän haki sinne kahdesti. Hakiessaan toiseen opinahjoon, Spielberg työskenteli palkattomana harjoittelijana Universal Studios -studioilla. Tämä oli lopulta lähtölaukaus elokuvauraan. Spielberg pääsi ohjaamaan televisiotuotantoja Universalille. Yksi televisiolle ohjatuista elokuvista oli Kauhun kilometrit (The Duel), joka näytti osviittaa siitä kuinka ohjaaja osasi luoda jännitystä yksinkertaisilla elementeillä. Vuoden 1975 Tappajahai oli lopulta elokuva, joka toi Spielbergin koko maailman tietoisuteen. Loppu onkin historiaa.

Palkinnot

Spielberg voitti vuonna 1993 hän voitti parhaan ohjaajan Oscarin elokuvallaan Schindler's List. Sotaan sijoittuvat elokuvat ovat miellyttäneet Oscareiden valitsijoita myöhemminkin, sillä ohjaaja voitti Pelastakaa sotamies Ryan -elokuvallaan taas parhaan ohjaajan Oscarin. Samoilla elokuvilla Spielberg pääsi myös Golden Globe -palkintoihin käsiksi. Steven Spielberg on ollut elokuvillaan ehdolla lukuisiin palkintoihin sekä myös voittanut useita niistä.

Trivia

Steven Spielberg lopetti Kalifornian Long Beachin yliopistossa kesken kaiken vuonna 1968. Vuonna 2002 hän sai vihdoin suoritettua yliopiston loppuun. Spielbergin kohdalla arvioitiin, että tekemättä jäänyt 12-minuutin lyhytelokuva voitiin korvata Schindlerin listalla. Spielberg on Twin Peaksin suuri fani ja hänen piti ohjata toisen kauden ensimmäinen episodi, kunnes David Lynch päätti ohjata sen itse. Kun Spielberg näki 90-luvulla kukoistaneen Supergrass-yhtyeen musiikkivideon kappaleeseen Alright, ohjaaja kysyi haluaisiko yhtye tehdä hänen kanssa samantyyppisen TV-shown kuin Monkees oli aikoinaan (60-luvulla). Supergrass ei tarttunut tarjoukseen vaan päättivät keskittyä äänittämään hittilevyksi muodostuneen albuminsa In It For The Money. Richard Donnerin ohjaama The Goonies on Steven Spielbergin käsikirjoittama ja pohjautuu Spielbergin lapsuudenystäviin. Eräs elokuvan lapsinäyttelijöistä on Sean Astin, joka on sittemmin saanut aikuisiällä mainetta Taru Sormusten herrasta -elokuvista sekä TV-sarjasta Stranger Things.

Yksityiselämä

Steven Spielberg on ollut naimisissa näyttelijä Amy Irvingin kanssa sekä sittemmin Kate Capshawn (näyttelijä niin ikään) kanssa. Capshawn kanssa Spielbergilla on viisi yhteistä lasta. Max Spielberg on Stevenin poika aiemmasta avioliitostaan ja lisäksi Capshawn aiemmasta avioliitosta on perheessä tytär Jessica Capshaw. Kate Capshaw muistetaan esimerkiksi Spielbergin elokuvasta Indiana Jones ja Tuomion Temppeli.

Faktoja

  • Nimi: Steven Allan Spielberg
  • Syntymäaika: 18. joulukuuta 1946
  • Syntymäpaikka: Cincinnati, USA
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Sisarukset: Anne Spielberg
  • Lapset: Max Spielberg, Theo Spielberg, Sasha Spielberg, Sawyer Spielberg, Mikaela Spielberg, Destry Spielberg ja Jessica Capshaw
Loading spinner