Renny Harlin

Tietoa Renny Harlinista

Renny Harlin (1959) on kansainvälisesti menestynein suomalainen elokuvantekijä, jos ottaa huomioon elokuvien tuotot. Hän on tehnyt elokuvia Hollywoodissa ja myöhemmin Kiinassa, sekä sittemmin myös Suomessa.

Ura

Renny Harlin tutustui Markus Seliniin 80-luvun alussa. He käsikirjoittivat tuolloin toimintaelokuvaa, jonka Renny Harlin ohjasi lopulta. Tämä elokuva oli Jäätävä Polte (1986). Sen pääosassa näytteli Chuck Norrisin poika. Elokuvasensorit eivät pitäneet Jäätävästä poltteesta, sillä Neuvostoliiton arvosteleminen oli tuolloin liikaa. Jäätävä polte oli kuitenkin käyntikortti Hollywoodiin Renny Harlinille, sillä hänelle tarjottiin Vankila-elokuvaa ohjattavaksi. Seuraavaksi Harlin ohjasi legendaarisen kauhusarjan nelososan: Painajainen Elm Streetillä 4 – Unien valtias. Tuohon aikaan nelososa oli sarjan menestynein. Harlin olisi saanut ohjattavakseen Alien3 -elokuvan, mutta hän ei pitänyt tuotantoyhtiön ideoista. Seuraavaksi hän ohjasi komedian Ford Fairlane sekä toimintaelokuvan jatko-osan Die Hard 2 – vain kuolleen ruumiini yli. Harlin on myös leikannut elokuvat samanaikaisesti ja niiden ensi-iltojen välillä oli vain viikko. Andrew Dice Clayn tähdittämä Ford Fairlane oli floppi, eikä se kerännyt paljonkaan lipputuloja, puhumattakaan hyvistä arvioista elokuvakriitikoilta. Die Hard 2 - vain kuolleen ruumiini yli oli suunnaton menestys ja se tuotti 240 miljoonaa dollaria. Sylvester Stallonen kanssa hän teki Cliffhanger-elokuvan, joka sai kolme Oscar-ehdokkuutta. Tämäkin elokuva tuotti 255 miljoonaa dollaria. Cliffhangerin jälkeen Harlinin Hollywood-ura lähti alamäkeen, vaikka kohtuullisia onnistumisiakin välillä hänelle tuli, kuten Deep Blue Sea (1999). The Long Kiss Goodnight keräsi myös hyvät arviot kriitikoilta. On myös sanottu, että Harlin on todennäköisesti ensimmäinen Yhdysvalloissa toimiva ohjaaja, joka on käyttänyt Toronton kaupunkia Kanadassa ison budjetin lokaationa. Toronto on ollut The Long Kiss Goodnightin (1996) jälkeen hyvin yleinen lokaatio mainstream-elokuville. Vuonna 2014 Harlin muutti Kiinaan. Vuonna 2016 sai ensi-iltansa Skiptrace, jota tähditti Jackie Chan. Kahden viikon aikana elokuva tuotti 100 miljoonaa dollaria. Legend of the Ancient Sword (2018) oli kiinankielinen fantasiaelokuva. Vuonna 2019 Harlin ohjasi kauhuelokuvan nimeltä Bodies at Rest. Harlinin elokuvat ovat yhteenlaskettuna keränneet lipputuloja ja muita tuloja yli miljardi dollari. Rahallisessa mittapuussa hän on siis menestynein suomalainen elokuvaohjaaja ja -tekijä.

Palkinnot

Renny Harlinin tuottama Rambling Rose -elokuva voitti Independent Spirit Award -kilpailussa parhaan elokuvan palkinnon. Elokuvan ohjasi Martha Coolidge. Vuonna 1991 hän voitti elämäntyö-Jussi-palkinnon. Neuchâtel International Fantastic Film Festivalilla palkittiin Harlinin pienen budjetin kauhuelokuvan The Dyatlov Pass Incident (2013).

Triviaa

Harlinin elokuvissa on nähtävillä viittauksia Suomeen. Suomen lippu on yksi näistä viittauksista ja se esiintyy esimerkiksi Kurkunleikkaajien saaressa, Deep Blue Seassa sekä Cliffhangerissa. Joissakin elokuvissa juodaan lisäksi Finlandia Vodkaa. Muitakin viittauksia on paljon eri elokuvissa. Finlandia-hymni myös soi Die Hard 2 -elokuvassa.

Yksityiselämä

Renny Harlin on tätä nykyä kihloissa Johanna Kokkilan kanssa. Naimisissa hän on ollut amerikkalaisen näyttelijän Geena Davisin kanssa, mutta pariskunta erosi vuonna 1998. Harlinilla on poika Luukas Mattison Mauritz entisen assistenttinsa Tiffany Bownen kanssa. Renny Harlin on lisäksi seurustellut amerikkalaisen näyttelijän Laura Dernin kanssa sekä suomalaisen missin, Tarja Smuran kanssa.

Faktat

  • Nimi: Renny Harlin (aiemmin Lauri Mauritz Harjola)
  • Syntymäpäivä: 15.3.1959
  • Syntymäpaikka: Riihimäki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomi
  • Lapset: Luukas Mattison Mauritz
Loading spinner