Peter Jackson

Tietoja Peter Jacksonista

Uusi-seelantilainen Peter Jackson on tunnettu elokuvaohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja, joka nousi kansainväliseen menestykseen Taru sormusten herra (Lord of the Rings) -elokuvasarjasta. Jackson aloitti uransa kuitenkin tekemällä halvalla splatterelokuvan Bad Taste, joka nousi julkaisunsa jälkeen kulttisuosioon. Hän on naimisissa Fran Walshin kanssa, joka on myös Oscar-palkittu elokuvatuottaja ja käsikirjoittaja.

Ura

Peter Jacksonin ura alkoi humoristisella splatterelokuvalla Bad Taste (1987) jota hän teki kavereidensa kanssa neljän vuoden ajan, aina kun vain heillä oli rahaa tehdä elokuvaa. Seuraava elokuva ei ollut yhtään vähemmän verinen, vaan itse asiassa se oli verisempi kuin Bad Taste. Kauhukomedia Braindead ilmestyi vuonna 1992 ja tässä Jacksonilla oli jo kunnollinen budjetti. Kauhuelokuvien jälkeen Jackson kokeili kannuksiaan draamaelokuvalla Taivaalliset Olennot (1994). Elokuvan pääosassa oli Kate Winslet ja elokuva pääsi ehdolle Oscarin saajaksi parhaasta käsikirjoituksesta. Vuonna 1996 Jackson ohjasi elokuvan Kummituskopla. Tässä kauhukomediassa pääosaa esitti Michael J. Fox. Todelliseen suosioon Jackson pääsi ensimmäisen Taru sormusten herrasta -elokuvan myötä. Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit ylitti kaikki odotukset ja elokuva oli menestys niin kriitikoiden kuin katsojien keskuudessa. Elokuvasarjan kolmas osa, Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (2003) oli 11 Oscarin voittaja ja tästä elokuvasta Jackson sai myös henkilökohtaisen Oscarin parhaasta ohjauksesta. Taru sormusten herrasta -elokuvien jälkeen Jackson on jatkanut J.R.R. Tolkienin tarinoiden parissa. Hobitti - viiden armeijan taistelu, Hobitti - Smaugin autioittama maa ja Hobitti - odottamaton matka eivät ole suosioltaan aivan Taru sormusten herrasta -elokuville pärjänneet, mutta joka tapauksessa ne ovat maailmankuuluja ja suosittuja. .

Palkinnot

Peter Jackson voitti parhaan ohjaajan Oscar-palkinnon vuonna 2003 elokuvallaan Taru sormusten herrasta. Elokuvat ovat olleet ehdolla 30 kertaa Oscar-palkinnon saajiksi ja voittoja on tullut 17 kertaa. Maailmalla Peter Jackson on ollut ehdokkaana elokuvapalkintojen saajaksi 138 kertaa. Hän on voittanut palkintoja 139 kertaa.

Trivia

Peter Jacksonin innostui elokuvista nähdessään lapsena King Kongin. Vuonna 2005 hän ohjasi itse uusintaversion King Kong -elokuvasta. Kahdeksanvuotiaana Peter Jackson sai käyttöönsä niin sanotun kasimillisen kameran eli Super-8mm-elokuvakameran. Ystäviensä kanssa hän teki lyhytelokuvia ennen kuin aikuisiässä aloitti pitkien elokuvien teon. Peter Jacksonin elokuva Meet the Feebles (1989) on mustaa huumoria sisältävä nukke-elokuva, joka muistuttaa hiukan Muppetteja. Tässä elokuvassa kuitenkin nuket harrastavat seksiä ja murhaavat toisiaan. Tämänkin elokuvan käsikirjoittajana on toiminut Jacksonin vaimo ja työkollega Fran Walsh.

Yksityiselämä

Peter Jackson on syntynyt vuonna 1961 Pukerua Bayssä, Uudessa-Seelannissa tehdastyöntekijän ja palkanlaskijan perheeseen. Jacksonin vanhemmat olivat muuttaneet Uusi-Seelantiin Englannista. Vuonna 1987 hän avioitui Fran Walshin kanssa, joka on elokuvatuottaja. Hän myös käsikirjoittaa useita Jacksonin elokuvia ja tuottaa niistä useimmat. Heillä on kaksi lasta.

Faktoja

  • Nimi: Sir Peter Robert Jackson
  • Syntymäaika: 31.10. 1961
  • Syntymäpaikka: Pukerua Bay, Uusi-Seelanti
  • Kansalaisuus: Uusi-Seelanti
  • Lapset: Billy ja Katie
Loading spinner