Klaus Härö

Tietoa Klaus Häröstä

Klaus Härö (1971) on suomalainen elokuvaohjaaja, joka tunnetaan erityisesti elokuvista Äideistä parhain ja Miekkailija. Näistä jälkimmäinen oli jopa Golden Globe- ja Oscar-ehdokkaana. Härö on usein työskennellyt lasten ja nuorten kanssa. Lisäksi häntä on kutsuttu pienten ihmisten tarinoiden kertojaksi lämminhenkisillä elokuvillaan. Kokoillan näyteltyjen elokuvien lisäksi Härö tunnetaan lyhytelokuvistaan ja dokumenttielokuvistaan. Useat Härön elokuvat on palkittu kansainvälisillä elokuvafestareilla ja -juhlilla. Yhteensä Klaus Härö on saanut ohjaustöistään yli 60 palkintoa ja ollut myös ehdokkaana monessa elokuvatapahtumassa ympäri maailman.

Ura

Klaus Härö kiinnostui elokuvista jo teini-ikäisenä, mutta nuorempana hän ajatteli jopa papin uraa, johtuen kiinnostuksesta Raamattuun ja uskonnollisiin asioihin. Härö valmistui taiteiden maisteriksi vuonna 1999 Taideteollisesta korkeakoulusta ja elokuvataiteen laitokselta. Ensimmäinen lyhytelokuva, jonka Härö ohjasi, oli nimeltään Johannes 10–11 vuotta. Ohjaajan elokuva Yölento voitti useita lastenelokuvafestivaalien palkintoja maailmalla. Ensimmäinen kokoillan elokuva Häröltä oli vuoden 2002 Näkymätön Elina ja hän niitti lisää mainetta seuraavalla, sotaorvoista kertovaa elokuvaa Äideistä parhain. Klaus Härön Miekkailija vuodelta 2015 voitti seuraavana vuonna Stony Brookin elokuvajuhlien parhaan täyspitkän elokuvan pääpalkinnon. Miekkailija pääsi myös Golden Globe- ja Oscar-ehdokkaaksi. Vuonna 2020 Härön ohjaustyö Elämää kuoleman jälkeen on omakohtainen kertomus äidin kuolemasta. Tämä elokuva on täysin ruotsinkielinen ja sen alkuperäinen nimi onkin Livet efter döden. Klaus Härö kypsytteli ideaa 25 vuotta ennen kuin päätti tehdä aiheesta elokuvan. Myös monet ohjaajan lyhytelokuvista ovat ruotsinkielisiä. Eräitä näistä ovat Nattflykt (Yölento), Sommartider (Samassa veneessä), Johannes 10–11 år (Johannes 10–11 v.) ja Jagande efter vind (Tuulen tavoittelua). Muutamia Klaus Härön dokumenttielokuvia ovat puolestaan Två kärlekar (Kaksi rakkautta), Ofödda poeters sällskap (Syntymättömien runoilijoiden seura), Hem över havet (Meren yli kotiin) ja Gator av guld (Kadut kuin kultaa).

Palkinnot

Klaus Härö on voittanut yli 60 elokuva-alan palkintoa elokuvistaan ympäri maailmaa. St. Louisin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla Miekkailija pokkasi parhaan elokuvan palkinnon yleisön suosikkina ja Stony Brookin elokuvajuhlilla tuomaristo valitsi sen parhaaksi täyspitkäksi elokuvaksi vuonna 2016. Muista elokuvista palkintoja on tullut muun muassa Kairon (Egypti), Washington D.C.:n (USA) ja São Paulon (Brasilia) elokuvafestareilta ja juhlilta.

Triviaa

Klaus Härö ei harrasta oikeastaan mitään, sillä hän pitää viiden lapsen isänä kiinni siitä, ettei sunnuntaisin tehdä töitä. Usein hän ottaa lapset mukaan töihin, jotta he ymmärtävät vanhemman ammattia paremmin.

Yksityiselämä

Klaus Härö menetti äitinsä nuorena, sillä hän oli vasta opiskelija, joka oli täyttänyt 23 vuotta äitinsä kuollessa. Hän käytti kokemuksiaan ja isänsä riitoja sukulaistensa kanssa hyväkseen Elämää kuoleman jälkeen (Livet efter döden) -elokuvassa, joka kertoo fiktiivisen mutta todellisiin asioihin perustuvan elokuvan äidin kuolemasta. Härö on kertonut suhteensa omaan isään jääneen etäiseksi ja myös tätä asiaa käsitellään Elämää kuoleman jälkeen -elokuvassa. Klaus Härö on ainoa lapsi, mutta hänellä itsellään on suurperhe. Vuonna 2015 Härö otti Eva-vaimonsa ja viisi lastaan (jotka olivat kaikki tuolloin alle 12-vuotiaita) usein mukaan Viroon, kun Miekkailija-elokuvan kuvauksia hoidettiin naapurimaassamme. Klaus Härö on syntynyt vuonna 1971.

Faktat

  • Nimi: Klaus Härö
  • Syntymäpäivä: 31.3.1971
  • Syntymäpaikka: Porvoo, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Lapset: Iris, Erik, Isak, Evert, Ester
Loading spinner