J.-P. Valkeapää

Tietoa J-P Valkeapäästä

J-P (Jukka-Pekka) Valkeapää on vuonna 1977 syntynyt suomalainen elokuvaohjaaja. Valkeapään kokopitkät elokuvat ovat Muukalainen (2009), He ovat paenneet (2014) ja Koirat eivät käytä housuja (2019). Vaikka ohjaajalla ei ole montaa elokuvaa vielä filmografiassaan, on hän silti ehtinyt kerätä mukavan nipun palkintoja elokuva- ja tv-alalta. Hän on esimerkiksi Jussi-voittaja.

Ura

Ennen elokuvauraa J-P Valkeapää piirsi omakustannelehtiin sarjakuvia. Parin lyhytelokuvan jälkeen Valkeapään ensimmäinen elokuva Muukalainen oli samalla ohjaajan opinnäytetyö. Taide-elokuva Muukalainen voitti Göteborgin elokuvafestivaalin pääpalkinnon ja parhaan kuvauksen palkinnon. Suomessa elokuva ei kuitenkaan kerännyt paljonkaan katsojia elokuvateattereihin. Seuraava ohjaustyö He ovat paenneet voitti kuvauksestaan Sven Nykvist-palkinnon Göteborgin elokuvajuhlilla vuonna 2015. He ovat paenneet voitti myös neljä Jussi-palkintoa (paras elokuva, ohjaus, äänisuunnittelu ja leikkaus). Vuonna 2019 ensi-iltansa saanut Koirat eivät käytä housuja -elokuva, oli kansainvälinen yhteistuotanto, jossa toisena tuotantoyhtiönä Helsinki-filmin rinnalla oli latvialainen Tasse Film. Tämän 30 maahan myydyn elokuvan rahoittajia olivat Suomen elokuvasäätiö, Latvian elokuvakeskus (Nacionālais kino centrs), Riian elokuvasäätiö ja Yle. Krista Kososen tähdittämä, sadomasokismia sisältävä mustan huumorin keinoja hyödyntävä elokuva oli kansainvälisillä elokuvafestareilla varsin mukava menestys. JP Valkeapää on itse kertonut suurimmat innoittajat elokuva-alalla olleen Fritz Lang ja F. W. Murnau sekä vastaavat saksalaisia 1920-luvun mykkäelokuvien tekijät. Fritz Langin ohjaustöitä ovat esimerkiksi Metropolis sekä M - Kaupunki etsii murhaajaa. Murnau on puolestaan tehnyt sellaisen klassikon kuin Nosferatu, joka on saksalainen versio Bram Stokerin Draculasta.

Palkinnot

J-P Valkeapää on voittanut mm. Koirat eivät käytä housuja -elokuvallaan useita palkintoja. Elokuva voitti pääsarjan parhaan elokuvan palkinnon Yhdysvaltain Fantastic Festissä. Se myös palkittiin Strasbourgin fantasiaelokuvajuhlilla (FEFFS), Sitgesin fantasiaelokuvajuhlilla, Titanic International Film Festivalissa sekä Wienin Slash Fantastic Film Festivalissa. Voitto tuli myös Molins de Rein kauhuelokuvajuhlilla parhaasta elokuvasta ja naisnäyttelijästä. Näiden lisäksi hän on voittanut Suomessa Kritiikin Kannukset -palkinnon vuonna 2009, Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO r.y:n eli suomalaisten elokuvaohjaajien yhdistyksen jakamat Vuoden elokuvaohjaajan palkinnot vuosina 2009 ja 2015 sekä parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon vuonna 2014 (elokuvastaan He ovat paenneet).

Triviaa

J-P Valkeapään elokuva Koirat eivät käytä housuja sai kehuja The Hollywood Reporter -lehdeltä, joka kutsui sitä Cannesin filmifestivaalien kätketyksi helmeksi. Elokuva sai maailmanensi-iltansa Cannesissa Director's Fortnight -sarjassa toukokuussa 2019. The Hollywood Reporterin toimittaja Scott Roxborough sanoi elokuvasta näin: “Rakkaustarinan lisäksi elokuva antaa katsojille syvemmän ymmärryksen sadomasokismista. Se kuvataan usein vain seksuaalisena perversiona, mutta sen harrastajat ovatkin ihan tavallisia ihmisiä, joilla on myös tavallinen elämä”, (Yle Uutiset, 21.5.2019). Elokuvan ohjaaja itse otti selvää BDSM:stä ja sadomasokismista ottamalla yhteyttä Suomessa pitkään toimineeseen ammattidominaan Villi-Iraan. Villi-ira auttoi näyttelijöitä ja muuta elokuvan työryhmää. Työryhmä kävi seuraamassa Villi-Iran sessioita, jotka sisälsivät muun muassa kuristamista.

Yksityiselämä

J-P Valkeapään elokuvaharrastus alkoi kauhuelokuvien myötä varhaisteini-iässä. Ohjaaja on kertonut olleensa intohimoinen elokuvafani, joka katsoi kavereidensa kanssa kopion kopiota elokuvasta The Texas Chainsaw Massacre eli Teksasin moottorisahamurhaaja. Valkeapää on ollut aikoinaan myös tuotteliaas sarjakuvien tekijä ja hän on tullut myös Kemin 13. valtakunnallisessa sarjakuvakilpailussa vuonna 1994 kolmanneksi.

Faktat

  • Nimi: J-P Valkeapää
  • Syntymäpäivä: 1977
  • Syntymäpaikka: Porvoo, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
Loading spinner