Jon Favreau

Tietoja Jon Favreausta

Jonathan Kolia ”Jon” Favreau on vuonna 1966 Queensissa, New Yorkissa, Yhdysvalloissa syntynyt yhdysvaltalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja. Ohjaustöitään Favreaun historiasta löytyy muum muassa Elf, Iron Man 1 ja 2 sekä Cowboys & Aliens. Näyttelijänä hän on nähty esimerkiksi elokuvassa Swingers. TV-puolella hän tuli 90-luvulla monille tutuksi Monican (Courteney Cox) poikaystävänä Pete Beckerinä.

Hän on naimisissa Joya Tillemin kanssa. Parilla on kolme lasta avioliitostaan.

Ura

Jon sai uransa alkuaikoina rooleja tv-sarjoissa kuten Seinfeld sekä elokuvissa kuten Pienet piirit (1994), Notes from Underground (1995) and Batman Forever (1995). Tämän jälkeen hän päätti ruveta kirjoittamaan itse käsikirjoitusta elokuvaan, josta tulisi hänen ja ystävänsä Vince Vaughnin läpimurtoelokuva The Swingers. Favreau oli tavannut Vince Vaughnin Rudy-elokuvan kuvauksissa vuonna 1993.

Favreau näytteli 90-luvulla myös suosituksi tulleessa Deep Impact -elokuvassa sekä Very Bad Things -elokuvassa. Vuonna 1999 hän näytteli Rocky Marcianosta kertovassa televisioelokuvassa, joka totteli myös nimeä Rocky Marciano. Favreau esiintyi 2000-luvun alussa The Replacements -elokuvassa amerikkalaisen jalkapallon pelaajaa. Lisäksi hänet on nähty The Sopranos -tv-sarjassa. Moni muistaa Favreaun erityisesti Friends-tv-sarjan omalaatuisena miljonäärinä Pete Beckerinä, joka seurusteli Monican kanssa useiden jaksojen ajan.

Viime vuosina hän on tullut tutuksi Star Wars -pohjaisen The Mandalorian -tv-sarjan luojana ja vastaavana tuottajana esimerkiksi Avengers: Endgame ja Avengers: Infinity War -elokuvissa. Lisäksi hän on tuottanut esimerkiksi vuoden 2019 Leijonakuningas-elokuvan.

Palkinnot

Jon Favreau on voittanut elokuva- ja tv-alan palkintoja 8 kappaletta ja ollut ehdokkaana 14 kertaa. Eräs voitoista oli Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Filmsin Saturn-palkinto elokuvasta Iron Man, jonka Favreau on ohjannut.

Trivia

Favreau kirjoitti käsikirjoituksen Swingers-elokuvaan (1996) isänsä antamilla tietokoneohjelmistoilla. Jon Favreau on hyvä ystävä näyttelijä Vince Vaughnin kanssa. He tapasivat Rudy-elokuvan kuvauksissa, joissa molemmilla oli roolit. Jon Favreau on ensimmäinen ihminen, joka näyttelee Marvel-elokuvassa (Daredevil 2003) sekä ohjaa sellaisia (Iron Man ja Iron Man 2, 2008 ja 2010). Favreau myös näytteli Harold Happy Hogania Iron Man -elokuvissa. Jon Favreau on Chicagon ImprovOlympic-improryhmän alumneja. Muita samasta ryhmästä ponnistaneita ovat esimerkiksi Chris Farley ja Mike Myers.

Yksityiselämä

Favreau syntyi Queensissa, New Yorkissa 19.10.1966. Favreau on opettajien poika, sillä hän ala-asteen opettajan Madeleine (Balkoffin) ja erityisopettaja Charles Favreaun ainoa lapsi. Hän haki Bronxin tiedelukioon ennen kuin jatkoi opintojaan Queens Collegessa vuonna 1984. Hän ei saanut tutkintojaan aivan loppuun, kun hän päätti jo muuttaa Chigagoon. Siellä hän esiintyi legendaarisissa Chicagon improvisaatioteatteriryhmissä, esimerkiksi ImprovOlympicissa ja Improv Institutessa. . Jon Favreau on äitinsä puolelta juutalainen ja isänsä puolelta sekä italialainen että kanadanranskalainen. Hän on naimisissa Joya Tillemin kanssa, jonka kanssa heillä on kolme lasta: Max Favreau (2001), Madeleine Favreau (2003) ja Brighton Rose Favreau (2006).

Faktat

  • Nimi: Jonathan Kolia ”Jon” Favreau
  • Syntymäpäivä: 19.10.1966
  • Syntymäpaikka: Queens, New York
  • Kansalaisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: Madeleine Balkoff, Charles Favreau
  • Sisarukset: ei ole
  • Lapset: Max Favreau (2001), Madeleine Favreau (2003) ja Brighton Rose Favreau (2006)
  • Ul>
Loading spinner