Jalmari Helander

Tietoa Jalmari Helanderista

Jalmari Helander on suomalainen elokuvaohjaaja. Helanderin työhistoriaan kuuluu elokuvien lisäksi mainosten, musiikkivideoiden ja lyhytelokuvien tekoa. Vuonna 2010 ilmestynyt omintakeinen jouluelokuva Rare Exports on herättänyt huomiota myös ulkomailla ja päässyt pienen kulttiklassikon maineeseen.

Ura

Jalmari Helander on ollut kiinnostunut elokuvista aivan pienestä pitäen ja hän on halunnutkin elokuvien tekijäksi jo 7-vuotiaana. Ensimmäiset elokuvat, joista Helander on ollut erityisen kiinnostunut ovat olleet E.T. ja Rambo: First Blood. Tuleva elokuvaohjaaja teki 12-vuotiaana elokuvia VHS-kameralla. Kiinnostus elokuviin ajoi Jalmari Helanderin hakemaan muun muassa Taideteolliseen korkeakouluun, jossa häntä ei hyväksytty pääsykokeisiinkaan. Helander työskenteli jonkin aikaa betonifirmassa, josta hän hakeutui Yleisradion järjestämään aikuisopiskelijoille suunnattuun media-assistenttikoulutukseen. Jalmari Helander tuli suurempaan tietoisuuteen YouTuben kautta, sillä hän teki mainoselokuvia tuottaneen Woodpecker Films -yhtiön asiakkaille joulutervehdyksen. Videosta tuli viraalihitti 2000-luvun alkupuolella. Tämä lyhytelokuva ja sen jatko-osa jalostuivat myöhemmin Helanderin kokopitkäksi esikoisohjaukseksi, Rare Exports -elokuvaksi. Suomessa jopa 250 000 katsojaa näki sen elokuvateattereissa ja elokuva sai runsaasti suitsutusta jopa itseltään Roger Ebertiltä, amerikkalaiselta elokuvakriitikolta. Vuonna 2013 Helander aloitti työryhmineen kuvaamaan elokuvaa nimeltä Big Game. Suomalaisten tuottama elokuva on kuvattu esimerkiksi Saksassa asti. Tähän elokuvaan Helander sai näyttelijöikseen esimerkiksi Samuel L. Jacksonin ja Jim Broadbentin. Toista pääosaa esittää Onni Tommila, joka näytteli myös Rare Exportsissa. Big Gamessa Samuel L. Jackson näyttelee Yhdysvaltain presidenttiä, jonka lentokone Air Force One pudotetaan terroristien toimesta Suomen erämaahan. Presidentin löytää 13-vuotias Oskari, mutta terroristit haluavat päästä Amerikan presidenttiin käsiksi. Big Gamen budjetti oli 8,5 miljoonaa euroa, joka on suomalaisessa mittakaavassa suuri summa. Elokuvan budjetti oli valmistumisvuonnaan Suomen kallein elokuva-alan budjetti. Vaikka elokuva ei menestynyt juuri Yhdysvalloissa, se keräsi yllättävän suuret lipputulot Lähi-Idässä. Sitä esitettiin Bahrainissa, Egyptissä, Irakissa, Jordaniassa, Kuwaitissa, Libanonissa, Omanissa, Qatarissa, Syyriassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Jalmari Helanderia on kyselty jopa Disneyn elokuvan ohjaajaksi. Tästä työkeikasta hän on kieltäytynyt viisi kertaa. Myös Marvel on tiedustellut Helanderia ohjaajaksi, mutta niistäkin hän on kieltäytynyt. Jalmari Helanderin tuotannoissa nähdään usein samoja ihmisiä niin kameran edessä kuin takanakin. Jalmarin veli Juuso on usein käsikirjoittajana, Mika Orasmaa toimii kuvaajana ja näyttelijöinä nähdään usein Jorma Tommilaa ja tämän poikaa Onnia sekä Tommi Korpelaa.

Palkinnot

Rare Exports -elokuva on voittanut lukuisia elokuva-alan tapahtumien ja festivaalien palkintoja. Palkintopystejä on tullut mm. seuraavilta festivaaleilta: Brussels International Festival of Fantasy Film (BIFFF), Locarno International Film Festival ja Sitges - Catalonian International Film Festival. Jussi-palkinto elokuvalle tuli parhaasta lavastuksesta.

Triviaa

Kalle Kinnusen Kuinka Hollywood tuotiin Suomeen – Big Game -kirjassa kerrotaan, että Jalmari Helander on kärsinyt nuoresta asti paniikkihäiriöistä. Ohjaaja on kärsinyt paniikkihäiriöistä jopa Rare Exportsin neuvotteluissa Pariisissa, jossa elokuva-alan agentit olivat hämmentyneet Helanderin katsellessa hiljaa merelle päin, tämän pyrkiessä rauhoittumaan. Vaikeita tilanteita Helander koki myös Toronton elokuvafestivaaleilla, jossa hän oli markkinoimassa Rare Exportsia ja esiintymässä suuren yleisön edessä.

Yksityiselämä

Jalmari Helanderilla on vaimo ja kolme lasta, joiden nimet ovat Elsa, Eeva ja Mooses. Perhe asuu Järvenpäässä omakotitalossa. Helanderin sisko Ida Helander-Tommila toimii lavastajana.

Faktat

  • Nimi: Jalmari Helander
  • Syntymäpäivä: 21.7.1976
  • Syntymäpaikka: Tuusula, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Lapset: Elsa, Eeva ja Mooses
Loading spinner