Dome Karukoski

Tietoa Dome Karukoskesta

Dome Karukoski (1976) on suomalainen elokuvaohjaaja, jonka elokuvia ovat esimerkiksi Tyttö sinä olet tähti (2005), Napapiirin sankarit (2010), Leijonasydän (2013), Mielensäpahoittaja (2014), Tom of Finland (2017) ja Tolkien (2019). Karukoski on valittu Variety-lehden toimesta kymmenen kiinnostavimman elokuvaohjaajan joukkoon vuonna 2013.

Ura

Dome Karukoski on opiskellut elokuvien ohjaamista Taideteollisessa korkeakoulussa. Ensimmäinen täyspitkä elokuva ja samalla opiskelujen lopputyö Karukoskelta oli vuoden 2005 Tyttö sinä olet tähti. Tässä elokuvassa näytteli muun muassa Pamela Tola, joka nousi samalla kuuluisuuteen suomalaisessa elokuvamaailmassa. Seuraavasta elokuvastaan, Tummien perhosten kodista (2008) Karukoski sai Jussi-patsaan parhaasta ohjauksesta seuraavana vuonna. Dome Karukosken suurin hitti elokuvaurallaan on vuoden 2010 Napapiirin sankarit, joka oli paitsi Jussi-voittaja parhaasta ohjauksesta, myös Suomen vuoden katsotuin elokuva. Leffateattereissa Napapiirin sankarit keräsi yli 300 000 katsojaa. Muita Dome Karukosken elokuvia tämän jälkeen ovat olleet esimerkiksi Peter Franzénin tähdittämä Leijonasydän (2013), Antti Litjan pääosittama Mielensäpahoittaja (2014) sekä maailmalla mainetta niittäneen Touko Laaksosen elämästä kertova Tom of Finland (2017), jossa pääosaa esitti Tom of Finlandina Pekka Strang. Vuonna 2019 julkaistiin Dome Karukosken ohjaama elämäkerrallinen elokuva Tolkien, joka oli Liverpoolissa, Englannissa kuvattu Hollywood-tuotanto. Se kertoo kirjailija J.R.R. Tolkienista, jonka käsistä ovat lähteneet muun muassa sellaiset klassikot kuten Taru Sormusten Herrasta ja Silmarillion. Tolkien opiskeli suomen kieltä, josta on ammennettu myös Taru sormusten herrasta -kirjojen keksittyyn kieleen vaikutteita. Tolkienin maailmanensi-ilta oli 3.5.2019 ja siltä odotettiin paljon, olihan kyseessä Fox Searchlight -tuotantoyhtiön elokuva, jonka markkinointiin käytettiin kunnon budjetti. Englannissa Tolkien pääsi maan neljänneksi katsotuimmaksi elokuvaksi avausviikonloppunaan, mutta Yhdysvalloissa se oli vasta yhdeksännellä sijalla. Tämä oli odotuksiin verrattuna suuri pettymys, varsinkin kun kriitikot olivat sitä etukäteen kehuneet runsaasti. Asennoituminen tuntui muuttuneen ensi-illan jälkeen myös kriitikoilla, eikä elokuva löytänyt katsojia niin kuin sen olisi pitänyt. Vuonna 2020 ilmestyi Kalle Kinnusen ja Matti Rämön kirjoittama elämäkerrallinen kirja ohjaajasta itsestään. Hymypoika – Dome Karukosken tie Lepsämästä Hollywoodiin (Otava) kertoo niin Karukosken urasta kuin muustakin elämästä.

Palkinnot

Dome Karukoski on voittanut elokuvatapahtumista ja -festivaaleilta yli 20 palkintoa, joihin kuuluu esimerkiksi Alpe d'Huez International Comedy Film Festivalilta lunastetut 2 voittoa Napapiirin sankareista sekä Norjan Amanda Awards -kilpailusta pokattu parhaan debyyttielokuvan palkinto Karukosken esikoiselokuvasta Tyttö sinä olet tähti. Pelkästään Festróia - Tróia International Film Festivalilta Karukoski on saanut elokuvistaan kuusi voittavaa palkintoa.

Triviaa

Dome Karukoski tapasi isänsä George Dickersonin 14-vuotiaana ensimmäisen kerran. Dickerson (k. 2015) oli yhdysvaltalainen näyttelijä, jonka rooleja on nähty esimerkiksi elokuvissa Psyko II (1983), Väkivallan vihollinen 4 (1987) ja David Lynchin ohjaama Blue Velvet (1986). Myös tv-sarja Hill Street Bluesissa Dickerson on nähty aikoinaan.

Yksityiselämä

Dome Karukoski asui elämänsä ensimmäiset viisi vuotta Kyproksella, ennen Suomeen muuttoa. Ohjaajan vaimo on Nadia Karukoski. Avioliitostaan heillä on kaksi lasta. Dome Karukosken äiti Ritva Karukoski toimi Ylen kirjeenvaihtajana Kyproksella 70-luvulla. Kyproksella äitinsä myös tapasi Domen isän, George Dickersonin.

Faktat

  • Nimi: Dome Karukoski, oikealta nimeltään Thomas ”Dome” August George Karukoski
  • Syntymäpäivä: 29.12.1976
  • Syntymäpaikka: Nikosia, Kypros
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Vanhemmat: Ritva Karukoski, George Dickerson
  • Vaimo: Nadia Karukoski
Loading spinner