Christopher Nolan

Tietoja Christopher Nolanista

Christopher Nolan (s. 1970) on brittiläinen elokuvaohjaaja. Nolanin elokuvauraan kuuluvat sellaiset menestykset kuten Memento (2000), The Dark Knight (2008), Inception (2010) ja Interstellar (2014). Christopher Nolan on avioliitossa englantilaisen elokuvatuottajan Emma Thomasin kanssa, joka on tuottanut myös kaikki Christopher Nolanin elokuvat.

Ura

Christopher Nolan on ollut lapsesta asti kiinnostunut elokuvan tekemisestä. Nolanin ensimmäinen elokuva oli nimeltään Following, jonka hän myös kirjoitti, editoi ja kuvasi itse. Followingin ansiosta hän pystyi tekemään seuraavan elokuvansa, jolla hän pääsikin suurempaan suosioon sen menestyksen ja kriitikoiden ylistämisen vuoksi. Memento-elokuva menestyi niin paljon, että Nolan pääsi ehdolle Oscareihin parhaasta käsikirjoituksesta. Mementon jälkeen seuraava suuri menestys oli Batman-elokuva Dark Knight vuodelta 2008 ja tätä elokuvaa on pidetty Batman-elokuvien eräänä huippukohtana. Muita kehuttuja ja suosittuja Christopher Nolanin elokuvia ovat Inception (2010), jonka pääosassa nähdään Leonardo DiCaprio. Inception voitti neljä Oscaria, kategorioissa paras kuvaus, paras äänen miksaus, paras äänen leikkaus ja parhaat visuaaliset efektit. Elokuva oli lisäksi ehdolla neljässä muussa kategoriassa. Dunkirk -elokuva vuodelta 2017 sijoittui toiseen maailmansotaan ja kertoi Pohjois-Ranskassa sijaitsevan Dunkirkin alueen evakuoinnista. Myös Dunkirk oli ehdolla Oscareissa parhaasta äänen miksauksesta, parhaasta äänen leikkauksesta ja parhaasta elokuvan leikkauksesta. Suurelle yleisölle Nolan on tullut tutuimmaksi varmastikin Batman-elokuviensa ansiosta. Näitä kolmea elokuvaa kutsutaan nimellä The Dark Knight Trilogy, ja niihin kuuluvat elokuvat Batman Begins, The Dark Knight ja The Dark Knight Rises. Elokuvat on kuvattu vuosien 2005 ja 2012 välissä ja niiden pääosassa näytteli Christian Bale. Nolanin Batman-elokuvia on usein kutsuttu parhaiksi Batman-aiheisiksi elokuviksi koskaan, osin siksi että niiden tunnelma on useimpia muita aihepiirin elokuvia reippaasti synkempiä.

Palkinnot

Christopher Nolan on ollut Oscar-ehdokkaana Mementosta, Inceptionista ja Dunkirkista, mutta ei ole voittanut kertaakaan Oscar-patsasta. Erilaisia ehdokkuuksia hänelle on kuitenkin kertynyt vuosien saatossa yli 500 ja palkintoja hän on pokannut yli 180 kertaa.

Yksityiselämä

Christopher Nolan on syntynyt Lontoossa, Iso-Britanniassa 30.7.1970. Hän meni naimisiin vuonna 1997 brittiläisen elokuvatuottajan Emma Thomasin kanssa, jonka hän tapasi vain 19-vuotiaana. Pariskunnalla on neljä yhteistä lasta, joiden nimet ovat Magnus Nolan, Rory Nolan, Flora Nolan ja Oliver Nolan. Christopher Nolan varjelee yksityisyyttään runsaasti, eikä halua puhua siitä juurikaan haastatteluissa. Nolanin vaimo Emma Thomas on ollut jokaisen Nolanin elokuvan tuottajana.

Trivia

Christopher Nolan pitää yksityisyydestään niin suuresti huolta, että hän ei myöskään ole päätynyt käyttämään älypuhelinta tai sähköpostiosoitetta. Älypuhelinten käyttökielto on koskenut myös Nolanin elokuvien kuvausryhmiä, eikä elokuvaa tehdessä puhelimet saa olla käytössä.

Faktat:

  • Nimi: Christopher Edward Nolan
  • Syntynyt: 30.7.1970
  • Syntymäpaikka: Lontoo
  • Kansalaisuus: Brittiläinen
  • Lapset: Magnus Nolan, Rory Nolan, Flora Nolan ja Oliver Nolan
  • Sisarukset: Jonathan Nolan
  • Vanhemmat: Brendan James Nolan, Christina Nolan (Jensen)
Loading spinner