Aleksi Mäkelä

Tietoa Aleksi Mäkelästä

Aleksi Mäkelä on suomalainen elokuvaohjaaja, sekä elokuvien tuottaja. Mäkelän kuuluisimmat ohjaustyöt ovat Häjyt (1999), Pahat pojat (2003), Matti (2006) sekä kaksi Vares-elokuvaa.

Ura

Aleksi Mäkelän esikoisohjaus oli televisiolle tehty Uimataidoton (1988). Tämän elokuvan pääosissa näyttelivät myöhemminkin ohjaajan elokuvissa usein esiintyneet Samuli Edelmann, Santeri Kinnunen ja Niko Saarela. Ensimmäinen kokopitkä elokuva oli Spede Pasasen tuottama Romanovin Kivet (1993). Seuraavaksi Aleksi Mäkelä keskittyi tv-sarjojen tekemiseen ja tällä aikakaudella syntyivät sarjat Vintiöt sekä Shampanjaa ja vaahtokarkkeja. Elokuvien pariin hän palasi vuonna 1994, jolloin ilmestyi Jussi-palkintoja kahminut, suurenkin yleisön suosikki Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat. Pääosissa esiintyivät Mäkelän luottonäyttelijät Santeri Kinnunen ja Juha Veijonen, joista jälkimmäinen sai parhaan miespääosan Jussi-palkinnon, samalla kun Aleksi Mäkelä sai elokuvastaan parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon. Vuonna 1999 Aleksi Mäkelän elokuva Häjyt nosti ohjaajan suurempaan tietoisuuteen, sillä tämän elokuvan näki teattereissa lähes 330 000 katsojaa. Elokuvan tekeminen oli kuitenkin sen verran kallista, että Häjyistä tuli tappiollinen elokuva. Kalevi Haapoja sai tästä elokuvasta parhaan miessivuosan Jussi-palkinnon. Vuoden 2003 elokuva Pahat pojat, jota kävi elokuvateattereissa katsomassa yli 600 000 suomalaista. Tässä elokuvassa näyttelivät Peter Franzén, Niko Saarela, Lauri Nurkse, Jasper Pääkkönen, Vesa-Matti Loiri ja Outi Mäenpää. Se sai Jussi-palkinnot parhaasta kuvauksesta ja äänisuunnittelusta. Matti Nykäsestä kertova Matti-elokuva (2006) keräsi sekin katsojia teattereihin 460 000. Jasper Pääkkönen näytteli tässä elokuvassa Matti Nykästä ja elokuvaa kuvattiin muun muassa Nykäsen kotikaupungissa Jyväskylässä. Muita elokuvia Aleksi Mäkelältä ovat esimerkiksi vuoden 2013 Kaappari, vuoden 2014 Kummeli V ja vuoden 2019 Olen suomalainen, joka kertoo elämäkerrallisen tarinan iskelmätähti Kari Tapiosta. Lisäksi filmografiaan kuuluu elokuva 95 (2017), joka kertoo Suomen jääkiekon maailmanmestaruuden voitosta Ruotsia vastaan vuonna 1995. 95- elokuva oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa ja sitä avustettiinkin elokuvasäätiön toimesta lähes 800 000:lla eurolla. Koko budjetti tällä jääkiekkoelokuvalla oli 2 miljoonaa euroa. 95 ei saanut kovin mairittelevia arvosteluita ja se on jäänytkin ilmestymisvuotensa jälkeen melko vähälle huomiolle. Elokuvaohjausten lisäksi Mäkelä tunnetaan myös tv-sarjojen ohjaajana ja tuottajana.

Palkinnot

Aleksi Mäkelä on voittanut parhaan ohjauksen Jussi-palkinnon elokuvastaan Esa ja Vesa - auringonlaskun ratsastajat. Hän voitti myös Pahat pojat -elokuvastaan parhaan ohjauksen palkinnon Brussels International Independent Film Festivalilla. Voittoja on tullut myös esimerkiksi Lübeck Nordic Film Days -festivaalilla. Vuonna 2009 Mäkelä sai elokuvataiteen valtionpalkinnon.

Triviaa

Aleksi Mäkelän isä oli näyttelijä Vesa Mäkelä, joka ehti ennen kuolemaansa (2003) näytellä lukuisissa suomalaisissa elokuvissa. Vesa Mäkelä näytteli myös usein Aleksi Mäkelän elokuvien sivuosissa. Aleksi Mäkelän tytär Nikita on puolestaan esiintynyt suositussa Love Island Suomi -tv-sarjassa.

Yksityiselämä

Aleksi Mäkelä on syntynyt Helsingissä, Haagassa mutta on kasvanut Töölössä. Perheensä kanssa Mäkelä on kuitenkin asunut Vihdissä, jossa hän asuu edelleen vaimonsa Jane Palmun kanssa. Heillä on avioliitostaan kaksi lasta, jotka eivät asu enää vanhempiensa kanssa. Pariskunnalla on ollut useita koiria, kuten kääpiöpinserit Ozzy Osbourne ja Lemmy Kilmister sekä chihuahua Rocky Balboa.

Faktat

  • Nimi: Tane Aleksanteri ”Aleksi” Mäkelä
  • Syntymäpäivä: 20.11.1969
  • Syntymäpaikka: Helsinki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomi
  • Puoliso: Jane Palmu
  • Vanhemmat: Vesa Mäkelä
Loading spinner