Aku Louhimies

Tietoa Aku Louhimiestä

Aku Louhimies (1968) on suomalainen elokuvaohjaaja, joka tunnetaan erityisesti elokuvista Tuntematon sotilas (2017), Paha maa (2005) ja Levottomat (2000). Näyteltyjen kokoillan elokuvien ohella Louhimies on ohjannut useita lyhytelokuvia, dokumenttielokuvia ja musiikkivideoita. Lisäksi miehen kädenjälkeä on nähty tv-sarjoissa, kuten Kotikatu, Sydänten akatemia ja Isänmaan toivot. Ohjaaja on saanut elokuvistaan runsaasti palkintoja.

Ura

Aku Louhimies sai elokuvaohjaamisesta ensimakua äitinsä, Lemmikki Louhimiehen kautta. Lemmikki Louhimies ohjasi mainoksia Akun ollessa lapsi. Teini-ikäisenä Aku Louhimies oli joskus äitinsä avustajana tv-ohjelmien teossa. Opiskelijana hän pääsi myös seuraamaan äitinsä dokumenttielokuvien tekoa. Aku Louhimies valmistui elokuvaohjaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Elokuvan lisäksi hän on opiskellut Helsingin yliopistossa historiaa. 90-luvun loppupuolella Louhimies ohjasi lyhytelokuvia ja musiikkivideoita sekä esimerkiksi lähes 20 jaksoa Sydänten akatemia -tv-sarjasta sekä kaikki 35 jaksoa Isänmaan toivot -tv-sarjasta. Levottomat vuodelta 2000 oli Louhimiehen ensimmäinen täyspitkä elokuva, joka oli julkaisuvuotenaan yksi Suomen katsotuimpia elokuvia. Tätä avitti varmasti myös elokuvan seksikohtausten aikaansaama kohu. Levottomien jälkeen Aku Louhimies ohjasi useita suosittuja elokuvia kuten Kuutamolla, Paha maa ja Valkoinen kaupunki. Vuonna 2017 Louhimiehen versio Tuntemattomasta sotilaasta keräsi yli miljoona katsojaa elokuvateattereihin, joten se oli selvästi sekä vuoden katsotuin elokuva, mutta myös katsotuin suomalainen elokuva 50 vuoteen. Vuonna 2018 Aku Louhimies joutui kohun keskelle, sillä häntä syytettiin työskentelytavastaan, joka sai useat naisnäyttelijät kertomaan kokemuksistaan Ylen uutisissa. Sittemmin Aku Louhimies on pestattu ohjaamaan Jasper Pääkkösen tähdittämää Omerta 6/12 -elokuvaa, joka perustuu Ilkka Remeksen romaaniin 6/12. Louhimies otti kesken elokuvanteon Antti J. Jokisen paikan ohjaajana, sillä Jokinen sairastui kesken kuvausten. Elokuvan tarinassa serbiterroristit hyökkäävät Suomen presidentinlinnaan samaan aikaan, kun siellä on käynnissä itsenäisyyspäivän vastaanotto. Alunperin näyttelijäkaartiin kuulunut Ville Virtanen jäi elokuvasta pois kuullessaan Louhimiehen valinnasta elokuvan ohjaajaksi. Myös muu näyttelijäkaarti on ilmeisesti pitkälle vaihdettu, mutta Jasper Pääkkösen kerrotaan pysyvän pääosanesittäjänä.

Palkinnot

Aku Louhimies on voittanut tv- ja elokuva-alan palkintoja yli 20 ja ollut lähes yhtä monessa palkinnossa ehdokkaana. Jussi-palkintoja hän on saanut elokuvista Paha maa, Valkoinen kaupunki ja Tuntematon sotilas. Paha maa on lisäksi palkittu mm. Ateenan kansainvälisillä elokuvafestareilla sekä Bergenin kansainvälisillä elokuvafestareilla. Niiden lisäksi esimerkiksi Kuutamolla on puolestaan palkittu parhaana elokuvana San Joséssa Cinequest-elokuvafestivaaleilla.

Triviaa

Vuonna 2018 Louhimies joutui suuren kohun keskelle, kun muun muassa näyttelijät Pamela Tola, Matleena Kuusniemi, Pihla Viitala ja Jessica Grabowsky kertoivat ohjaajan kyseenalaisista metodeista, joita hän käyttää näyttelijöitään kohtaan. Esimerkiksi Pihla Viitalan mukaan Viitalan Louhimies pakotti näyttelijän syömään ruokaa, johon Viitala oli oksentanut. Louhimies sylki Viitalan hiuksiin ja läpsi hänen poskiaan, jotta niistä tulisi punaisemmat. Tämä oli Viitalan mukaan maskeerausta. Ohjaajan kerrotaan myös jättäneen naisnäyttelijöitä metsään ilman ruokaa, yksin ja ilman lämmitystä. Tällä Louhimies saisi näyttelijät riutuneemman näköisiksi joukkoteloituskohtaukseen.

Yksityiselämä

Aku Louhimiehellä on neljä lasta, joista kolme tytärtä ja yksi poika. Louhimies oli naimisissa näyttelijä Laura Malmivaaran (mm. Levottomat) kanssa vuosina 2003 - 2012. Sittemmin hänellä on ollut on-off -suhde muotitoimittaja, stylisti ja pukusuunnittelija Sofia Oksasen kanssa.

Faktat

  • Nimi: Aku Louhimies
  • Syntymäpäivä: 3.7.1968
  • Syntymäpaikka: Helsinki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Vanhemmat: Lemmikki Louhimies
  • Sisarukset: Liina Louhimies
Loading spinner