Aki Kaurismäki

Tietoa Aki Kaurismäestä

Aki Kaurismäki (1957) on suomalainen elokuvaohjaaja, joka on saanut kuivakkaa huumoria sisältävillä elokuvillaan runsaasti faneja ulkomailta asti. Kaurismäen elokuvissa puhutaan usein kirjakieltä ja niiden tarinat kertovat usein pienten ihmisten kohtaloista.

Ura

Aki Kaurismäen ensimmäinen elokuva oli omalaatuinen sovitus Fjodor Dostojevskin Rikos ja rangaistus -romaanista. Tämä elokuva vuodelta 1983 on sijoitettu 80-luvun Helsinkiin. Elokuva oli kriitikoiden pitämä, joka keräsi tuohon aikaan hyvin katsojia (70 000). Calamari Union oli Aki Kaurismäen toinen elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1985. Tässä elokuvassa nähtiin 15 Frank-miestä, jotka vaeltavat Kalliosta Eiraan, jossa odottaa parempi elämä. Kaurismäen työläistrilogiaksi kutsutaan kolmea elokuvaa, jossa kuvataan työväenluokkaa Kaurismäen tyyliin. Nämä elokuvat olivat Varjoja paratiisissa (1986), Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990). Muita Kaurismäen tunnettuja elokuvia on Mies vailla menneisyyttä, Pidä huivista kiinni, Tatjana ja musiikkidokumenttielokuva Saimaa-ilmiö. 2010-luvulla hän on ohjannut kaksi elokuvaa. Vuoden 2011 Le Havre on tarina maanpakoon lähteneestä menestyskirjailijasta, joka haluaa pelastaa pakolaispojan. Elokuva tehtiin ranskan kielellä ja se sijoittuukin Ranskassa sijaitsevaan Le Havren satamakaupunkiin. Cannesin elokuvajuhlilla se sai Fipresci-palkinnon ja palkittiin kuudella Jussi-palkinnolla. Toivon tuolla puolen (2017) -elokuvan pääosissa näyttelevät alunperin syyrialainen Sherwan Haji sekä Sakari Kuosmanen. Elokuva oli osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Aki Kaurismäki palkittiin tästä elokuvasta parhaan ohjaajan Hopeisella karhulla Berliinin elokuvajuhlilla 2017 samana vuonna. Berliinin elokuvajuhlilla 2017 Kaurismäki ilmoitti haluavansa alkaa elää omaa elämäänsä. Tällä hän tarkoitti sitä, että lopettaa elokuvien tekemisen. Kaurismäen elokuvissa nähdään usein samoja näyttelijöitä. Heitä ovat tai ovat olleet esimerkiksi Matti Pellonpää, Kati Outinen, Markku Peltola, Sakari Kuosmanen, Elina Salo, Esko Nikkari, Outi Mäenpää ja Kari Väänänen.

Palkinnot

Aki Kaurismäki on voittanut lukuisia palkintoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän on voittanut lähes 60 elokuva-alan palkintoa ja ollut ehdolla yli 60 palkinnossa. Aki Kaurismäki on esimerkiksi saanut tunnustusta Cannesin elokuvajuhlilla. Hän on lisäksi voittanut useita Jussi-palkintoja.

Triviaa

Aki Kaurismäki sai kutsun vuoden 2003 Oscar-gaalaan mutta hän kieltäytyi. Kaurismäki lähetti Elokuva-akatemialle kirjeen, jossa hän kertoi vastustavansa Yhdysvaltain hallintoa, joka valmistelee rikosta ihmisyyttä vastaan. Berliinissä hän voitti Hopeisen karhun parhaasta ohjauksesta, mutta Kaurismäki ei noussut lavalle. Palkinto tuotiin Kaurismäen luoksi ja hän kiitti seitsemällä sanalla.

Yksityiselämä

Aki Kaurismäki ei paljoa pukahda yksityiselämästään. Se kuitenkin tiedetään, että hän asuu osan vuodesta Portugalissa ja Suomessa ollessaan Karkkilassa. Hän myös avautuu usein politiikasta ja on arvostellut kovin sanoin aiemmin myös Suomen valtiovaltaa. Elokuvissaan hän ottaa kantaa myös tiukkaan maahanmuuttopolitiikkaan, jota hän ei arvosta. Hän on kieltäytynyt esimerkiksi Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtorin arvosta, koska samaan aikaan Kirsti Paakkanen (Marimekko) sai kunniatohtorin arvon. Kieltäytyminen oli turkiskaupan vastalause. Suomessa hän on myös antanut tukeaan Romanian romaneille puolesta järjestetylle mielenosoitukselle. Hän on myös kieltäytynyt kahdesta Oscar-gaalasta Yhdysvaltain hallinnon politiikan vuoksi sekä New Yorkin elokuvafestivaaleja. Jälkimmäinen boikotointi oli tuen osoitus iranilaiselle elokuvaohjaajalle Abbas Kiarostamille, koska hän ei saanut viisumia Yhdysvaltoihin eikä päässyt osallistumaan festivaaleille.

Faktat

  • Nimi: Aki Olavi Kaurismäk
  • Syntymäpäivä: 4.4.1957
  • Syntymäpaikka: Orimattila, Suomi
  • Kansalaisuus: suomi
  • Vanhemmat: Jorma Kaurismäki ja Paula Oinonen
Loading spinner