Tommi Korpela

Tietoa Tommi Korpelasta

Tommi Petteri Korpela (1968) on suomalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja. Hän on tunnettu lukuisista tv-sarjoista ja elokuvista. Korpela on ansioitunut myös tietokirjailijana. Korpela on palkittu kolme kertaa parhaan miespääosan Jussi-patsaalla. Tähän ovat aiemmin päässeet vain Lasse Pöysti ja Tauno Palo.

Ura

Tommi Korpela ei lukion jälkeen tiennyt juuri tulevaisuuden suunnitelmista. Hän kävi armeijan, jonka jälkeen Korpela viihtyi keskioluen parissa sekä kahviloissa. Eräänä päivänä hän näki Helsingin Sanomissa ilmoituksen Lahden kansanopiston näyttämötaiteen linjasta ja hän päätti hakea. Tavoitteena oli vain päästä pois “tutuista kuvioista”, kuten hän itse on kertonut. Näytteleminen ei kuitenkaan tässä vaiheessa ollut vielä konkreettinen uravalinta, vaan vain kaukainen haave. Kansanopistossa näyttelemisen jälkeen hän haki Teatterikorkeakouluun. Tommi Korpela on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 1995. Valmistumisensa jälkeen Korpela on nähty lukuisissa tv-sarjoissa, mutta näyttelijä on myös tottunut teatterinäyttelijä. Moni muistaa Tommi Korpelan erityisesti Studio Julmahuvi- sekä Ihmebantu -tv-sarjoista, jotka olivat Julmahuvi-ryhmän tuotantoa. Ensimmäinen kokopitkä elokuva, jossa Korpela on näytellyt, on Peter Lindholmin ohjaama Isältä pojalle vuodelta 1996. Vuonna 2007 hän näytteli Aleksi Salmenperän Miehen työ -elokuvassa miesprostituoitua. Muita rooleja Korpelalta on nähty Lauri Törhösen Raja 1918 -elokuvassa, Dome Karukosken Tummien perhosten kodissa, Jalmari Helanderin Rare Exportsissa, Ville Jankerin Metsäjätti-elokuvassa sekä tv-sarjoissa Karppi, Bullets ja M/S Romantic. Viime vuosien elokuvia, joissa Korpela on näytellyt, ovat esimerkiksi Vadelmavenepakolainen, Ruotsalainen hetki, Kätilö, Häiriötekijä, Jättiläinen, Pahan kukat, Bodom, Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!, Toivon tuolla puolen, Ikitie, Joulumaa, Tyhjiö, Elvis & Onerva ja Marian paratiisi. Tommi Korpela on kirjoittanut näyttelijä Kari Hietalahden kanssa perhokalastuksesta kertovan kirjan nimeltä Perhokalastuksen jäljillä: Incredible Fly Fishing with Hissu & Tommi. Tommi Korpela tunnetaan vakavailmeisenä näyttelijänä, joka sopii erinomaisesti niin vakavampiinkin elokuviin kuin komedioihin. Tommi Korpela on myös toisena näyttelijä Studio Julmahuvin kestohitiksi muodostuneessa Roudasta rospuuttoon -sketsissä, jossa hän rauhoittelee humalaista naapuriaan talvisessa maisemassa.

Palkinnot

Ensimmäinen Jussi-palkinto Tommi Korpelalle on tullut vuonna 2008 parhaasta miespääosasta elokuvasta Miehen työ. Seuraavan kerran hän sai saman palkinnon elokuvasta Putoavia enkeleitä (2009). Kolmas Jussi-pysti tuli puolestaan elokuvasta Häiriötekijä vuonna 2016. Tommi Korpela on myös palkittu vuonna 2019 Moskovan elokuvajuhlilla. Elokuvana oli Tyhjiö ja palkinto oli paras miespääosa.

Triviaa

Tommi Korpela ei epäröi tarttua outoihinkin rooleihin, sillä hän näyttelee Ilja Rautsin ohjaamassa Night of the Living Dicks -lyhytelokuvassa miesasia-aktivistia, joka näyttää kävelevältä penikseltä. Elokuva ottaa kantaa sosiaalisessa mediassa rehottavaan dick pic -ilmiöön, jossa tuntemattomat miehet lähettävät naispuolisille kuvia peniksistään. Korpela esiintyi myös Jalmari Helanderin Rare Exports -lyhytelokuvissa, jotka oli tarkoitettu vain joulutervehdykseksi. Lyhytelokuvien innostamana valmistui kuitenkin kokopitkä Rare Exports -elokuva, jossa Korpela niin ikään näytteli.

Yksityiselämä

Tommi Korpela on ollut pitkään avoliitossa näyttelijä Elina Knihtilän kanssa. Parilla on yhteinen poika, joka on syntynyt vuonna 1997. Tommi Korpela on luonnonsuojelija, joka muistetaan ainakin saimaannorpan suojelijana. Lisäksi hän on tunnettu perhokalastuksesta, jonka intohimoinen harrastaja hän on. Korpela on kirjoittanut aiheesta myös kirjan Kari Hietalahden kanssa ja esiintynyt aiheeseen liittyvässä tv-ohjelmassa.

Faktat

  • Nimi: Tommi Petteri Korpela
  • Syntymäpäivä: 23. elokuuta 1968
  • Syntymäpaikka: Helsinki
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Puoliso: Elina Knihtilä
Loading spinner