Tom Cruise

Tietoja Tom Cruisesta

Tom Cruise (s. 1962) on aikamme tunnetuimpia amerikkalaisia näyttelijöitä. Mission: Impossible -elokuvarjan lisäksi Tom Cruise on nähty esimerkiksi elokuvissa Riski Bisnes, Top Gun, Syntynyt 4. heinäkuuta, Eyes Wide Shut ja Jerry Maguire.

Ura

Cruisen ensimmäinen rooli näyttelijänä oli vain 19-vuotiaana elokuvassa Endless Love, joka ilmestyi vuonna 1981. Kaksi vuotta myöhemmin hän esiintyi kahdessa elokuvassa, joista erityisesti Riski Bisnes jäi lähtemättömästi katsojien silmiin, sekä tietenkin Hollywoodin silmäätekevien elokuvatuottajien. Kolme vuotta myöhemmin Top Gun -elokuvan päärooli sinetöi Cruisen lopullisesti yhdeksi elokuvamaailman suuruudeksi. Tämä viitoitti tietä myös kansainvälisille markkinoille. Elokuva oli Suomessa menestys sekä elokuvateattereissa että VHS-vuokravideona. M Vuonna 1988 roolit elokuvissa Cocktail (1988) ja Rain Man (1988) kasvattivat Cruisen tunnettuutta monitahoisena näyttelijänä, erityisesti jälkimmäisen osalta.

Oliver Stonen pasifistinen Syntynyt 4. heinäkuuta (1989) esitteli Cruisesta entistä vakavamman roolin Vietnamin sodan veteraanin roolina ja näyttelijä otettiin entistä enemmän vakavammin, eikä kyseessä ollut enää pelkkä komistus. 90-luvulla ja 2000-luvulla Cruisen uraa viitoittivat erityisesti Mission: Impossible -elokuvat, jotka perustuivat vanhaan televisiosarjaan. Elokuvasarjaa on tehty aina vuoteen 2018 asti, joka kertoo omalta osaltaan sen suosiosta. 90-luku päättyi Cruisen osalta komeasti, tämän päästessä päärooliin Stanley Kubrickin viimeiseen elokuvaan Eyes Wide Shut (1999). 2000-luvun elokuvista mieleenpainuvimpia tapauksia on ollut erityisesti Vanilla Sky vuodelta 2001, jonka ohjasi Cameron Crowe.

2010-luvulla Cruisea nähdään aina tasaisin väliajoin. Vuoden 2013 ja 2014 scifi-elokuvat Oblivion ja Edge of Tomorrow ovat mielenkiintoisia ja jännitttäviä tieteiselokuvia.

Palkinnot

Tom Cruise ei ole koskaan voittanut Oscaria, mutta on ollut ehdolla kolmesti kyseiseen palkintoon. Golden Globe -pokaalin Cruise voitti elokuvista Syntynyt 4. heinäkuuta, Magnolia (1999) ja Jerry Maguire (1997). Hän on voittanut elokuva-alan palkintoja lähes 40 uransa aikana ja ollut ehdolla noin 100 kertaa.

Trivia

Tom Cruise on yksi näkyvimmistä skientologia-kirkon jäsenistä eikä ole peitellyt kuulumistaan tähän pahamaineiseen kirkkoon tai kulttiuskontoon.

Yksityiselämä

Tom Cruise on asunut lapsuudessaan myös Kanadassa, jossa hän kävi myös koulua. Vanhempien avioeron jälkeen Tom muutti äitinsä ja sisarusten kanssa Yhdysvaltoihin, jossa hän on syntynytkin. Tom Cruise tunnetaan useista avioliitoista kuuluisten naisnäyttelijöiden kanssa. Ensimmäinen vaimo Cruisella oli Mimi Rogers, jonka kanssa liitto kesti vuodesta 1997 aina vuoteen 1990. 1990-luvun loppupuolella avioelämää Cruise kokeili Nicole Kidmanin kanssa, jonka kanssa Cruise näytteli myös Stanley Kubrickin Eyes Wide Shut -elokuvassa. Tästä avioliitosta heillä on kaksi adoptoitua lasta. Pari erosi vuonna 2001. Pisin avioliitto Cruisella on ollut näyttelijä Katie Holmesin kanssa, jonka kanssa Cruisella on yhteinen lapsi. Tämä avioliitto kesti vuodesta 2005 aina vuoteen 2012.

Faktoja

  • Nimi: Thomas Cruise Mapother IV
  • Syntymäaika: 3.7. 1962
  • Syntymäpaikka: Syracuse, New York, USA
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: Mary Lee ja Thomas Cruise Mapother III
  • Sisarukset: Lee Anne Mapother, Marian Mapother, Cass Mapother
  • Lapset: Suri Cruise, Connor Cruise ja Isabella Jane Cruise.
Loading spinner