Pihla Viitala

Tietoa Pihla Viitalasta

Pihla Viitala on suomalainen näyttelijä, jonka muistettavimpiin rooleihin kuuluu Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan Käsky naispääosa. Viitala on myös pyrkinyt aktiivisesti ulkomaisiin ja kansainvälisiin rooleihin viime vuosina.

Ura

Pihla Viitala opiskeli näyttelemistä Teatterikorkeakoulussa. Ensimmäinen roolityö kokopitkässä elokuvassa tapahtui JP Siilin ohjauksessa vuonna 2007. Elokuvana oli tuolloin Ganes, joka kertoi Hurriganes-yhtyeestä. Seuraavana vuonna hän esitti Miina Malinin roolin Aku Louhimiehen ohjaamana elokuvassa Käsky. Elokuva kertoi Suomen sisällissodasta. Muita tärkeitä rooleja ovat olleet vuoden 2009 menestyselokuva Rööperi. Samana vuonna European Film Promotion valitsi hänet Shooting Stars -palkinnon saajaksi. Palkinto annetaan nouseville eurooppalaisille näyttelijöille. Viitala on myös toiminut itse ohjaajana. Hän on ohjannut mm. lyhytelokuvan Elma ja Lisa Pamela Tolan kanssa. Kaksikko näyttelee pääosat samaisessa lyhärissä. Ulkomailla hänet on nähty Red Sky -elokuvassa (Kreikka, 2011). Amerikkalainen Paramount-yhtiö tuotti elokuvan Hannu ja Kerttu: Noitajahti (2013), jossa Viitala näytteli kohtuullisen suuren roolin. Viitala nimittäin näyttelee elokuvassa Mina-noitaa. Hannu ja Kerttu pelastavat Minan liekeiltä, sillä hän on hyvä noita. Viime vuosina hänet on nähty myös kotimaisissa tv-sarjoissa. Näistä tunnetuin lienee Karppi-rikossarja, jossa hän esittää Sofia Karppia, rikosetsivää joka palaa työhönsä pääkaupungin poliisin murharyhmään. Karpin aviomies on kuollut tätä ennen tapaturmaisesti. Lisäksi Pihla Viitalaa nähdään Ivalo-tv-sarjassa päähenkilön siskona. Pihla Viitala oli yksi niistä näyttelijöistä, jotka nimesivät Aku Louhimiehen ohjauksessa käyttämänsä työskentelytavat vähintäänkin kyseenalaisiksi. Viitalan ja muiden kertoman mukaan Louhimies on ollut työskentelytavassaan manipuloiva, alistava ja nöyryyttävä, jopa sadistinen. Pihla Viitala perusti ulostulonsa pääasiassa Käsky-elokuvassa kohtaamiin kokemuksiin.

Palkinnot

Pihla Viitala on voittanut Kultaisen Venlan parhaana naisnäyttelijänä sarjasta Karppi, vuonna 2019. Sen lisäksi hänet valittiin nousevaksi nuoreksi näyttelijäksi EFP:n toimesta vuonna 2010, jolloin hän vastaanotti Shooting Star -palkinnon.

Triviaa

Pihla Viitala on kertonut ärsyyntyvänsä siitä, koska ihmiset eivät kyseenalaista lukemaansa tietoa ja sen todenmukaisuutta. Esimerkkinä on kertoo tapauksen, jossa hän sanoi haastattelussa, ettei ensimmäinen lapsensa ollut kovin suunniteltu. Otsikkoon kirjoitettiin Viitalan lapsen olevan vahinko. Näyttelijää ahdisti se, että otsikot jäävät elämään jolloin lukijat ymmärtävät ne yksinkertaistettuna. Viitalaa huolestuttaa myös se, kuinka ihmiset puhuvat toisistaan sosiaalisessa mediassa ja häntä pohdituttaa, kuinka hän voi valmistaa tyttärensä sosiaalisen median maailmaan. Viitala vetäytyi vuonna 2013 Frank Darabontin tuottamasta yhdysvaltalaisesta Mob City -sarjasta. Frank Darabont on ohjannut mm. elokuvat Rita Hayworth – avain pakoon (1994), Vihreä maili (1999) ja The Mist – usva (2007). Lisäksi hän on ollut luomassa erittäin suosittua The Walking Dead -tv-sarjaa, jonka pilottijakson ohjauksen ohella hän on ollut käsikirjoittamassa ja tuottamassa tätä sarjaa.

Yksityiselämä

Pihla Viitala on soittanut aiemmin alttoviulua. Hän on myös viettänyt vaihto-oppilasvuoden Ranskassa ja käynyt Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun lukion. Viitala on ollut naimisissa muusikko Kerkko Koskisen kanssa neljä vuotta. Pari erosi 2008. Viitalan nykyinen mies Alexander Schimpf on kotoisin Kazakstanista. Pariskunnalla on kaksi lasta, vuosilta 2012 ja 2020. Pihla Viitalan serkku Rebecca Viitala on myös näyttelijä, kun taas siskonsa Anna toimii ohjaajana ja käsikirjoittajana.

Faktat

  • Nimi: Pihla Viitala
  • Syntymäpäivä: 30.9.1982
  • Syntymäpaikka: Helsinki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Puoliso: Alexander Schimpf
Loading spinner