Peter Franzén

Tietoa Peter Franzénista

Peter Vilhelm Franzén on suomalainen näyttelijä, joka viime vuosina on tullut tutuksi erityisesti roolistaan kansainvälisessä History Channelin Viikingit-tv-sarjassa. Franzén näyttelee sarjassa Jasper Pääkkösen kanssa.

Ura

Peter Franzén on tuttu suomalaisille lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista. Uransa alkupäivinä Franzén näytteli paljon teatteriesityksissä, mutta sittemmin hän on keskittynyt enimmäkseen elokuvarooleihin. Suomalaisista elokuvista kuuluisimmat ja tunnetuimmat ovat esimerkiksi Kuningasjätkä, Rukajärven tie, Badding, Emmauksen tiellä, Rölli ja metsänhenki, Kuutamolla, Pahat pojat ja Matti. Elokuvien ja sarjoissa näyttelemisen lisäksi Franzén on kirjoittanut kirjoja, kuten romaanit Tumman veden päällä ja Samoilla silmillä. Ensiksi mainitusta näyttelijä on myös ohjannut käsikirjoittamansa elokuvan, joka tottelee samaa nimeä. Sekä kirja että elokuva perustuu Franzénin omiin lapsuudenkokemuksiin väkivaltaisen ja alkoholismista kärsivän isänsä kanssa. Tumman veden päällä -elokuva sijoittuu Keminmaalle, josta näyttelijä on kotoisin. Elokuvassa seurataan Peten elämää, jota varjostaa tämän isäpuoli (Samuli Edelmann). Franzén itse näyttelee Peten biologista isää. Matleena Kuusniemi näyttelee puolestaan Peten äitiä. Peter Franzén on sittemmin tehnyt aktiivisesti uraa myös ulkomailla, kuten esimerkiksi vuoden 2017 Underground-elokuvassa (ohjaus Luc Besson) sekä vuoden 2015 The Gunman-elokuvassa. Vuonna 2004 Renny Harlin halusi Franzénin näyttelemään pappia elokuvaan Manaaja: Alku, mutta näyttelijä ei kiireiltään päässyt osallistumaan. Pappia esitti lopulta niin ikään suomalainen näyttelijä Matti Ristinen. Vuonna 2007 Franzén pääsi kuitenkin pieneen rooliin Renny Harlinin elokuvaan nimeltä Cleaner. Vuonna 2016 Peter Franzén pääsi History Channelin Viikingit-tv-sarjaan Jasper Pääkkösen kanssa. Heidät bongattiin sarjaan Leijonamieli-elokuvasta, jossa he näyttelivät veljeksiä, aivan kuten Viikingit-sarjassakin. Franzén näyttelee sarjassa Harald Kaunotukkaa. Näyttelijä on kunnostautunut elokuvissa myös kappaleiden esittämisessä, joita ovat: * Leijonasydän - laulu "Itkisitkö onnesta" * Kolme viisasta miestä - laulu "Kuka mitä häh" * Rölli ja metsänhenki - laulut "Lakeijan manaus", "Sotaanlähtö * Emmauksen tiellä - laulut "Rebecca", "Onnen ruusut", "Delilah" * Kuningasjätkä - laulu "Jätkän Lauantai" * Hyvän tekijät - laulut "Hitunen Havannaa", "Hahmo alla kuutamon" Peter Franzén on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi.

Palkinnot

Vuonna 2013 Peter Franzén sai Pro Finlandia -mitalin. Hän on voittanut parhaan miessivuosan Jussi-patsaan elokuvista Kuningasjätkä ja Rööperi. Koirankynnen leikkaaja -elokuvasta mies pokkasi parhaan miespääosan Jussi-patsaan. Rouen Nordic Film Festivalilla hänet palkittiin parhaana näyttelijänä elokuvasta Rukajärven tie. Brussels International Independent Film Festivalilla hänet palkittiin parhaana näyttelijänä yhdessä Niko Saarelan, Lauri Nurksen, Jasper Pääkkösen ja Vesa-Matti Loirin kanssa elokuvasta Pahat pojat.

Triviaa

Peter Franzén valjastettiin taannoin nettihuijauksen mainoskasvoksi. Nettihuijaus on käytännössä valeartikkeli, jossa houkutellaan ihmisiä liittymään kryptovaluuttoja hyödyntävään ohjelmaan. Artikkelissa valehdellaan sijoitusten tuovan helppoa rahaa. Huijauksen tarkoituksena oli kalastaa hyväuskoisten tietoja sekä varoja. Artikkelissa “haastatellaan” Peter Franzénia, jossa hän kertoo tienanneensa valtavia summia mainostetun ohjelman avulla. Franzén on kertonut, ettei hänellä ole mitään tekemistä kyseisen huijauksen kanssa.

Yksityiselämä

Peter Franzén on ollut pitkään naimisissa näyttelijä-muusikko Irina Björklundin kanssa. He muuttivat Los Angelesiin vuonna 1999, mutta lopulta he ovat päätyneet asumaan Ranskassa vuodesta 2013 alkaen. Björklundilla ja Franzenilla on poika, joka on syntynyt vuonna 2007. Peter Franzén on kertonut asuvansa 10 kuukautta vuodessa pois perheensä luota kuvauksien vuoksi.

Faktat

  • Nimi: Peter Franzén
  • Syntymäpäivä: 14. 8. 1971
  • Syntymäpaikka: Kemin maalaiskunta, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Puoliso: Irina Björklund
Loading spinner