Pekka Strang

Tietoa Pekka Strangista

Pekka Kristian Strang (1977) on suomalainen näyttelijä sekä teatterinjohtaja. Elokuvarooleista tunnetuimpia Strangilla ovat Touko Laaksosen rooli Tom of Finland -elokuvassa sekä pääosarooli elokuvassa Koirat eivät käytä housuja, josta hän myös sain parhaan miespääosan Jussi-patsaan. Strang on tunnettu myös komediallisista ja ruotsinkielisistä teatterirooleistaan. Hän on lisäksi toiminut Lilla Teaternin teatterinjohtajana lähes vuosikymmenen.

Ura

Pekka Strang on asunut ja kasvanut Vaasassa. Samassa kaupungissa hän myös pääsi ensimmäiseen päärooliin teatteriesitykseen. Teatterikorkeakoulussa Pekka Strang on opiskellut vuoteen 2001 asti. Strang on viihtynyt alkuvuosinaan muutenkin runsaasti teatterin lavalla ruotsinkielisissä näytelmissä. Hän on paitsi näytellyt Lilla Teaternissa, mutta Pekka Strang on myös ollut samaisen teatterin johtajana vuodesta 2005 vuoteen 2014. Ensimmäinen elokuvarooli Pekka Strangilla oli Peter Lindholmin ohjaamassa elokuvassa Leijat Helsingin yllä (2001). Sittemmin näyttelijä on nähty lukuisissa elokuva- ja tv-rooleissa, joista tärkeimpiä ovat esimerkiksi Harri Rinteen rooli Juice-elokuvassa, joka kertoi Juice Leskisen tarinan. Lisäksi hän esitti Sorkkarauta-Salosta lastenelokuvassa Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset sekä Johannesta elokuvassa 95, joka kertoi Suomen maailmanmestaruusvoitosta jääkiekossa vuonna 1995. Tunnetuin elokuvarooli lienee kuitenkin Touko Laaksosen rooli Tom of Finland -elokuvassa, joka kertoi kansainvälisestikin tunnetun homotaiteilijan elämästä. Elokuvasta Koirat eivät käytä housuja (2020) Strang voitti parhaan miespääosan Jussi-palkinnon. Elokuvan vastanäyttelijänä oli Krista Kosonen ja tämän elokuvan ohjasi J-P Valkeapää. Teatterirooleissa hän on tullut tunnetuksi erityisesti koomisista rooleistaan. Tärkeimpiä teatterirooleja ovat esimerkiksi Den girige (2011) ja De rättfärdiga (2011). 1,92 metriä pitkä Pekka Strang näyttelee joskus myös suomenkielisissä tuotannoissa. Niitä ovat olleet esimerkiksi Oscar Wilden komedia Miksi naiset aina rakastuvat Ernestiin (2007). TV-rooleista tunnetuimpia on ollut Markuksen osa suositussa Onnela-komediasarjassa.

Palkinnot

Pekka Strang voitti parhaan miespääosan Jussi-patsaan J-P Valkeapään ohjaamasta elokuvasta Koirat eivät käytä housuja (2020), joka noteerattiin kansainvälisestikin varsin mallikkaasti Cannesin elokuvajuhlia myöten. Vuonna 2002 hän oli Jussi-ehdokkaana parhaasta miessivuosasta elokuvasta Leijat Helsingin yllä.

Triviaa

Näyttelijä Pekka Strang on kertonut television Puoli seitsemän -ohjelmassa ajelevansa mielellään autolla, mutta yllätyksenä hän kertoi sen että hän on hankkinut ajokortin vasta kolmekymppisenä. Strang on syntynyt vuonna 1977. Hän on pitänyt ajamisesta niin paljon, että on pohtinut tekevänsä sivutöitä Uber-kuljettajana näyttelijätöiden ohella. Hän jopa aloitti täyttämään Uberin tarvittavia lomakkeita, mutta tämä projekti jäi kuitenkin sikseen. Pekka Strangin sanotaan olevan myös kova Sonic Youthin, Nick Caven and Interpolin fani.

Yksityiselämä

Pekka Strang on naimisissa Pia Strangin kanssa ja heillä on kolme lasta. Strang on kertonut julkisesti, että vuonna 2008 vaimonsa odottamat kaksoset kuolivat kohtuun raskauden aikana. Pekka Strang on Jukka Strangin ja Camilla Anderssonin lapsi. Pekka Strangin vanhempi veli on Janne Strang (1974). Pekka Strangin harrastuksia ovat olleet esimerkiksi ratsastus, jalkapallo, hiihto, luistelu ja uinti. Helmikuussa 2021 Pekka Strang etsi viisihenkiselle perheelleen kotia Twitteriin laitetun ilmoituksensa avulla. Sosiaalisesta mediasta tuli paljon vinkkejä Strangille, josta riemastuneena hän lupasi pitää tuparit eli tupaantuliaiset somekansalle - tietenkin Twitterissä.

Faktat

  • Nimi: Pekka Strang
  • Syntymäpäivä: 23.7.1977
  • Syntymäpaikka: Helsinki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Vanhemmat: Jukka Strang ja Camilla Andersson
  • Puoliso: Pia Strang
Loading spinner