Pamela Tola

Tietoa Pamela Tolasta

Pamela Tola (1981) on suomalainen näyttelijä, joka on toiminut myös ohjaajana. Tola sai läpimurtonsa Dome Karukosken Tyttö sinä olet tähti (2005) -elokuvassa. Tola on näytellyt monissa muissakin Karukosken elokuvissa.

Ura

Pamela Tola on syntynyt Ruotsinpyhtäällä ja aloittanut näyttelemisen vain 10-vuotiaana. Ennen kuin hän meni opiskelemaan Teatterikorkeakouluun, Tola on opiskellut sosionomiksi yhden vuoden ajan. Lisäksi hän on opiskellut tanssiterapeutiksi Pohjois-Karjalan AMK:ssa. Hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi ja näyttelijällä onkin kokemusta Teatteri Jurkassa näyttelemisestä aikavälillä 2004 - 2008. Hänestä tuli suurelle yleisölle tunnettu 2000-luvun alussa elokuvien Tyttö sinä olet tähti, Saippuaprinssi ja Paha maa myötä. Sittemmin Tola on keskittynyt ohjaamaan itse. Ensimmäinen elokuva, jonka Pamela Tola on ohjannut, on vuoden 2018 Swingers. Tämä elokuva kertoo parinvaihdosta ja tyylilajina on ns. kriisikomedia. Tola on saanut elokuvaan vaikuttavan näyttelijäkaartin, sillä siinä esiintyvät esimerkiksi Matleena Kuusniemi, Kiti Kokkonen, Aku Hirviniemi, Roope Salminen ja Marja Salo. Toinen suosittu Tolan ohjaustyö on elokuva nimeltään Teräsleidit. Pamela Tolan käsikirjoittama ja ohjaama komedia on ns. tie-elokuva eli road movie kolmesta yli 75-vuotiaasta siskoksesta. Tolan ohjaama Teräsleidit sai ensi-iltansa elokuvateattereissa Suomessa 3.1.2020 ja rikkoi 100 000 katsojan rajan alle kahdessa viikossa. Tässä tarinassa käsitellään hauskasti tabuja vanhan naisen seksuaalisuudesta, perhesuhteista ja ikääntyneiden pullantuoksuisuudesta. Teräsleidit-elokuvan päärooleissa olevien näyttelijöiden - Leena Uotilan, Seela Sellan ja Saara Pakkasvirran - keski-ikä on 80. Leena Uotila on 72-vuotias, Seela Sella on 83 vuotta ja Saara Pakkasvirta 85 vuotta. Pamela Tola on toiminut äänenä lukuisten elokuvien suomidubbauksissa: * Beverly Hillsin hienostohauva * Helinä-keiju * Helinä-keiju ja kadonnut aarre * Helinä-keiju ja suuri keijupelastus * Beverly Hillsin hienostohauva 2 * Gnomeo & Julia * Eetu ja Konna * Beverly Hillsin hienostohauva 3: Viva la Fiesta! * Lorax * Autot 3 * Gnomeo & Julia: Sherlock Gnomes

Palkinnot

Pamela Tola on voittanut Giffoni Film Festivalilla Golden Gryphon -palkinnon yhdessä Dome Karukosken kanssa elokuvasta Burungo (2011). Molemmat vastaavat elokuvan ohjauksesta

Triviaa

Tolan ja hänen sisarustensa vanhemmat kuolivat, Tolan ollessa alakouluikäinen. Tämän jälkeen hän asui sisarustensa kanssa vuoden lastenkodissa. Vuoden jälkeen he asuivat 8 vuotta perhekodissa. Perhekodissa ollessaan Tola innostui paikallisen opiston teatteriryhmästä. Hän on kertonut, että lapsena näytellessään on parasta se, että saa olla mitä vain. Lapsena hän sai näytellä miestä, koiraa tai ihan mitä vain. Teatterissa hän on sanonut kokeneensa hyväksyntää, jota hän ei ole muualla saanut.

Yksityiselämä

Pamela Tola oli vuodesta 2008 vuoteen 2011 avioliitossa tuottaja Pauli Waroman kanssa. Tänä aikana heille syntyi kaksi poikaa. Eron jälkeen Pamela Tola on mennyt naimisiin näyttelijä Lauri Tilkasen kanssa 2015. Pariskunta oli jo vuotta aiemmin saanut yhteisen pojan. Pari on eronnut kesäkuussa 2020. Pamela Tolan setä on YLEn tuottaja Olli Tola. Setänsä puoliso on puolestaan näyttelijä Lena Meriläinen. Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat Aku Louhimiehen kyseenalaisista metodeista ohjatessaan esimerkiksi nuoria naisia. Pahan maan promootiokiertueella Louhimies on ehdottanut Pamela Tolan mukaan hänelle "seksiterapiaa", jotta Tolalle tulisi parempi mieli. Louhimies oli myös vaatinut täyttä alastomuutta 21-vuotiaalta Tolalta elokuvan kuvauksissa, mutta Tola oli kieltäytynyt.

Faktat

  • Nimi: Pamela Tola
  • Syntymäpäivä: 15.10.1981
  • Syntymäpaikka: Ruotsinpyhtää, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
Loading spinner