Outi Mäenpää

Tietoa Outi Mäenpäästä

Outi Mäenpää (koko nimi Kirsti Johanna Nordberg (o.s. Mäenpää) on suomalainen näyttelijä, joka on syntynyt vuonna 1962. Mäenpää on palkittu useaan otteeseen suomalaisilla tv- ja elokuvapalkinnoilla - mm. kolmella Jussi-patsaalla parhaasta naispääosasta. Hän järjestää vuorovaikutusvalmennuksia, improvisaatio, luovuus ja voimavarat-kursseja sekä lasten teatteri- ja liikuntaleirejä.

Ura

Outi Mäenpää on haaveillut jo kuusivuotiaana näyttelijän ammatista. 80-luvulla hän opiskeli Teatterikorkeakoulussa, jossa näyttelijöitä opasti Jouko Turkka. Mäenpää on kertonut, että näiltä ajoilta hänelle on jäänyt pysyvä kammo pomottavia ohjaajia kohtaan. Ensimmäinen elokuva, jossa hän on näytellyt on vuoden 1988 Rengasmatka. Hän tuli tunnetummaksi Aki Kaurismäen elokuvasta Tulitikkutehtaan tyttö, jossa hän näytteli sivuosan. Kaurismäki onkin palkannut Mäenpään moniin muihinkin elokuviinsa, kuten Kauas pilvet karkaavat ja Mies vailla menneisyyttä. Muita Outi Mäenpään tärkeitä rooleja on ollut mm. elokuvissa kuten Pahat pojat, Kukkia ja sidontaa, Musta jää, Vares – Pahan suudelma, Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri, Armoton maa ja 95. Petri Kotwican ohjaama Musta jää on ollut kriitikoiden ylistämä ja tästä elokuvasta Mäenpääkin voitti parhaan naispääosan Jussi-palkinnon. Elokuva keräsi yhteensä 6 Jussi-palkintoa. Sen tarina kertoo mustasukkaisuudesta. Outi Mäenpään esittämä Saara saa selville, että miehensä on suhteessa nuoren opiskelijan kanssa. Saara rupeaa hautomaan kostoa. Televisiosarjoja, joista Outi Mäenpää on tullut tutuksi suomalaisille ovat esimerkiksi Shampanjaa ja vaahtokarkkeja, Puhtaat valkeat lakanat, Muodollisesti pätevä, Noriko Show, Kylmäverisesti sinun ja Bullets. Outi Mäenpää kuuluu myös improvisaatioteatteri Stella Polarikseen. Hän järjestää myös improvisaatio, luovuus ja voimavarat-kursseja sekä Matkalla Näkyväksi -työpajoja, jotka ovat Mäenpään ja Nona Peuransolan luomia itsetuntemusta syventäviä tietoisuus-, tunne- ja vuorovaikutustaitoja lisääviä koulutuksia. Lisäksi hän järjestää teatteri- ja liikuntaleirejä 12 - 16 -vuotiaille nuorille. Kurssit kehittää nuoren ilmaisukykyä, rohkeutta ja itseluottamusta. Se antaa välineitä rakentavan vuorovaikutuksen haltuun ottoon, sekä tukee tunnetaitoja. Outi Mäenpää on suorittanut ja järjestänyt koulutuksia ja luentoja yli 25 vuoden ajan.

Palkinnot

Outi Mäenpää on opiskellut Teatterikorkeakoulussa. Hän on voittanut Jussi-palkinnon kolme kertaa ja kaikki parhaasta naispääosasta. Elokuvat, joista palkinnot ovat tulleet, ovat Lomalla (2000), Kukkia ja sidontaa (2004) ja Musta jää (2007). Lisäksi hän on voittanut parhaan sivuosanäyttelijän Jussi-patsaan Helmiä ja sikoja (2003) -elokuvasta. 2001 hän voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon Venla-gaalassa tv-sarjasta Muodollisesti pätevä. Ruotsissa hänet on palkittu puolestaan parhaasta naissivuosasta Sovinto-elokuvasta, Guldbagge-palkinnolla (2011).

Triviaa

Outi Mäenpää on opiskellut myös syvällisen tunnetaitovalmennuksen työnohjaajaksi. Mäenpää hyödyntää omistamiaan islanninhevosia tunnetaito-ohjauksessaan. Hän on myös kertonut käyneensä vuodesta 1990 alkaen valtavan määrän erilaisia viestintään, rakentavaan vuorovaikutukseen, improvisaatioon ja luovaan ilmaisuun liittyviä kursseja ja opintoja sekä Suomessa että ulkomailla. Hän on myös opiskellut EASEL Coach -työnohjaajaksi.

Yksityiselämä

Outi Mäenpää on ollut naimisissa Pekka Järvilehdon kanssa, mutta he erosivat 2001. Pariskunnalta on avioliitostaan kaksi poikaa. Outi Mäenpää meni 2008 kihloihin elokuvatuottaja Kai Nordbergin kanssa. Naimisiin he menivät seuraavana vuonna. Tämä pariskunta erosi vuonna 2014. Outi Mäenpää on kertonut oman äitinsä olleen valtavan tärkeä ja hänen mielestään äidin rooli on ollut elämässään ehdottomasti kaikista tärkein.

Faktat

  • Nimi: Outi Kirsti Johanna Mäenpää
  • Syntymäpäivä: 24.2.1962
  • Syntymäpaikka: Helsinki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
Loading spinner