Natalie Portman

Tietoja Natalie Portmanista

Natalie Portman (s. 1981) on israelilais-yhdysvaltalainen näyttelijä. Portmanin filmografiaan kuuluu useita kuuluisia elokuvia, kuten monet Tähtien sota -elokuvat, Musta Joutsen (2010), Iholla (2004) sekä V - niin kuin verikosto (2006).

Ura

Natalie Portman aloitti uran mallina, kun tämä oli vain 11-vuotias. 12-vuotiaana hän pääsi ensimmäiseen elokuvarooliinsa Luc Bessonin ohjaamassa trillerissä Leon (1994). Tämän jälkeen Natalie Portman näytteli esimerkiksi elokuvissa Kaikki sanovat I love you ja Mars hyökkää! Kun Portman valittiin Padmé Amidalaksi Tähtien sota -elokuviin, hän nousi toden teolla kansainvälisen yleisön tietoisuuteen. Natalie Portman näytteli tätä roolia kolmessa Tähtien sota -elokuvassa, jonka jälkeen hän esitti pääosan psykologisessa trillerissä Musta joutsen (2010). Portman sai roolistaan Oscarin parhaasta naispääosasta. Lisäksi rooli palkittiin Golden Globella. Muita Natalie Portmanin tunnettuja elokuvia ovat Heat, Garden State, Cold Mountain, Thor, Avengers: Endgame ja Jackie. Hän on aloittanut myös elokuvien ohjaamisen. Portman ohjasi vuonna 2008 lyhytelokuvan nimeltä Eve, jossa näyttelevät Lauren Bacall ja Ben Gazzara. Eve esitettiin esimerkiksi Venetsian elokuvajuhlilla.

Palkinnot

Natalie Portman on ollut ehdolla useita kertoja Oscar-gaalassa sekä Golden Globe -gaalassa palkintojen saajaksi. Hän voitti molemmat pystit psykologisessa trilleristä Black Swan, jossa hän näytteli balettitanssijaa. Vuonna 2004 Natalie Portman oli ehdolla Oscarin saajaksi elokuvasta Iholla. Vuonna 2016 Portman sai roolistaan Jackie Kennedynä parhaan naispääosan Kultaisen maapallon ehdokkuuden. Uransa aikana Natalie Portman on voittanut sekä Oscarin, Kultaisen maapallon, BAFTA:n että SAG-palkinnon. Näitä pidetään yleisesti tärkeimpinä elokuva-alan palkintoina.

Trivia

Natalie Portman on kertonut, että yksi Black Swanin (2010) tekemisen vaikeimmista haasteista oli Portmani puheääni. Esimerkiksi Mike Nichols ei pitänyt Portmanin lapsekkaasta äänestä ja halunnut näyttelijän työskentelevän lujasti, jotta saisi äänensä syvemmäksi ja aikuisemmaksi. Häntä oli kritisoitu tähän asti äänestään myös muilta tahoilta, koko uransa ajan. Black Swanin Ninan roolissa hän joutui kuitenkin työskentelemään taas lujasti, jotta saisi takaisin lapsekkaan äänensä, josta hän oli pyrkinyt eroon jo vuosia.

Natalie Portman on esiintynyt myös Simpsoneissa Darcyn roolissa parikin kertaa. Portman puhuu sekä englantia, hepreaa, ranskaa että japania. Natalie Portman kertoi erään lehden haastattelussa, että No Strings Attached -elokuvassa vastanäyttelijänään ollut Ashton Kutcher sai kolme kertaa enemmän palkkaa. Portmanin sanoin: “Hollywoodissa naiset tienaavat 30 senttiä dollaria kohden”.

Yksityiselämä

Natalie Portman syntyi vuonna 1981 Jerusalemissa, Israelissa. Hän on kuitenkin kasvanut ja asunut Yhdysvalloissa käytännössä koko elämänsä. 11-vuotiaana hän lähti mallin uralle, joka toimi oivana ponnahduslautana näyttelijänuraan. Vuonna 2003 Portman valmistui Harvardin yliopistosta, jossa tämän pääaineena oli psykologia. Natalie Portman on naimisissa ranskalaisen balettitanssija Benjamin Millepiedin kanssa. Pariskunnalla on kaksi yhteistä lasta. Natalie Portman on ollut kasvissyöjä lapsesta saakka.

Faktoja

  • Nimi: Natalie Portman
  • Syntymäaika: 9. kesäkuuta 1981
  • Syntymäpaikka: Jerusalem, Israel
  • Kansalaisuus: Yhdysvaltalainen, israelilainen
  • Vanhemmat: Shelley Stevens ja Avner Hershlag
  • Lapset: Aleph Portman-Millepied ja Amalia Millepied
Loading spinner