Michael Douglas

Tietoja Michael Douglasista

Michael Kirk Douglas (s. 1944) on amerikkalainen palkittu näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten pääosistaan ??elokuvassa Wall Street (1988), Basic Instinct (1992), Wonder Boys (2000) ja Ant-man (2016). Douglas on näyttelijä Kirk Douglasin ja hänen ensimmäisen vaimonsa Diana Dillin poika. Lisäksi Michael Douglasin poika ja veljet ovat kaikki viihdealalla.

Ura

Michael Douglas opiskeli draamaa Kalifornian yliopistossa. Näyttelijäura alkoi 70-luvulla ennen kaikkea San Fransiscon syke tv-sarjan myötä. Samoihin aikoihin Douglas aloitti myös tuottajana ja hän saikin Oscarin Milos Formanin ohjaamasta ja Jack Nicholsonin tähdittämästä elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän (1975).

Michael Douglas on monista elokuvan tyylilajeista tunnettu ja miestä onkin nähty niin komedioissa, kauhuelokuvissa, trillereissä ja draamoissa sekä toimintaelokuvissa.

Yksi Douglasin ikonisimpia rooleja on elokuvassa Rankka päivä (Falling down) vuodelta 1993, jossa hän näyttelee hermoromahduksen ruuhka-aikana saavasta miehestä, joka aloittaa väkivaltaisuudet suurkaupungissa.

Palkinnot

Michael Douglas on erittäin menestyvä ja arvostettu näyttelijä, jolle on myönnetty Oscar esimerkiksi Wall Street -elokuvassa parhaasta miespääosasta (1988). Parhaan elokuvan palkinnon hän sai tuottajana elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän (1976). Oscareiden lisäksi mies on napannut Golden Globeja ja Emmy-palkintoja osaavasta näyttelijäntyöstään.

Trivia

Vuonna 2010 Douglas joutui keskeyttämään uransa kilpirauhasen kasvaimen vuoksi. Hän kävi kemoterapiassa kahden kuukauden ajan ja hoito onnistui.

Brasilialainen jalkapallotähti Maicon piti olla alunperin nimetty Michael Douglasin mukaan. Maiconin isä oli Kirk Douglas- fani joten hän halusi pojalleen Kirk Douglasin pojan nimen. Koska hän ei osannut lukea tai kirjoittaa, papereihin kirjoitettiin virheellisesti Maicon. Hänen koko nimensä on Maicon Douglas Sisenando.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu myönsi Michael Douglasille vuonna 2015 Israelin Genesis-palkinnon roolistaan näyttelijänä, tuottajana ja rauhanaktivistina, joka on edistänyt aktiivisesti juutalaisten kulttuuria sekä arvoja. Douglas kertoi lahjoittavansa rahat toimiin, joiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta juutalaisten elämästä ja sen monimuotoisuudesta. Tavoitteena oli myös löytää innovatiivisia ratkaisuja globaaleihin ja yhteisöllisiin ongelmiin. Michaelin pojalla Dylanille pidettiin myös Bar Mitzvah -seremonia Israelissa.

Yksityiselämä

Michael Douglas syntyi 25.9. 1944 New Brunswickissa, New Jerseyssä. Douglasin vanhemmat ovat Kirk Douglas ja Diana Dill. Hänen ympärillään kasvoivat myös kolme veljestä. Michael Douglasilla ei ollut kovin kummoiset välit isäänsä, mutta ne ovat tervehtyneet vuosien saatossa. Hän on ollut avioliitossa näyttelijä Catherine Zeta-Jonesin kanssa. Pari avioitui vuonna 2000 ja tästä liitosta syntyi lapset Dylan Michael Douglas ja Caryn Zeta Douglas. Michael Douglasilla on poika edellisestä avioliitosta nimeltään Cameron. Douglas ja Zeta-Jones erosivat välillä mutta palasivat taas yhteen.

Faktoja

  • Nimi: Michael Kirk Douglas
  • Syntymäaika: 25.9.1944
  • Syntymäpaikka: New Brunswick, New Jersey
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: Kirk Douglas ja Diana Dill
  • Sisarukset: Erik Douglas, Peter Douglas ja Joel Douglas
  • Lapset: Cameron Douglas, Dylan Michael Douglas ja Caryn Zeta Douglas
Loading spinner