Matt Damon

Tietoa Matt Damonista

Amerikkalainen Oscar-palkittu näyttelijä ja käsikirjoittaja Matthew Paige Damon (s. 1970) tunnetaan parhaiten roolistaan ??elokuvissa Good Will Hunting (1997), Ocean’s Eleven (2001) ja Jason Bourne -elokuvat.

Ura

Nuoruudessaan Matt Damon ei löytänyt paljonkaan kiinnostavia asioita, mutta lukioon mennessään hänelle esiteltiin näyttelyn ja teatterin ihmeellinen maailma. Damon innostui välittömästi uudesta harrastuksesta ja hän alkoi näyttelemään opiskeluaikanaan. Ensimmäinen elokuvarooli löytyi elokuvasta Mystic Pizza, jolloin hän oli vain 18-vuotias. Lukion jälkeen Damon valmistui Harvardin yliopistosta, jossa hän opiskeli pääaineenaan englantia. Hän aloitti myös käsikirjoittamisen ja opiskeluaikanaan Matt Damonin ja kaverinsa Ben Affleckin käsistä syntyi käsikirjoitus elokuvalle Good Will Hunting. Lopulta Damon päätyi myös näyttelemään elokuvaan, joka keräsi jopa yhdeksän Oscar-ehdokkuutta. Se oli välitön ponnahduslauta Damonin uralle. Hän on käyttänyt hyväkseen käsikirjoittamisen taitoa useissa elokuvissa, jos rooli ei ole miellyttänyt häntä. Damon on ollut monenlaisissa rooleissa mukana ja hänen filmografiaansa kuuluvat niinkin erilaiset elokuvat kuten Lahjakas herra Ripley (1999), Pelastakaa sotamies Ryan (1998) Medusan verkko (2002) ja The Good Shepherd (2006). Kaikki edellä mainitut elokuvat ovat olleet suuria menestyksiä.

Palkintoja

Damon on ollut Oscar-ehdokkaana useaan otteeseen ja voittanutkin Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta sekä komedian parhaasta näyttelijäsuorituksesta. Lisäksi hän on voittanut lukuisia muita palkintoja, kuten Golden Globen, puhumattakaan ehdokkuuksista joita on uran varrelle siunaantunut useita. Yksin Marsissa -elokuvasta (2015) hän voitti Golden Globen näyttelijän taitojensa ansiosta.

Trivia

Matt Damonin juuria on myös Suomessa, äitinsä isän kautta, jonka sukunimi oli alun perin Pajari. Matt Damonin isoisoisä Nils Johan Olafsson-Pajari lähti Yhdysvaltoihin Kemin Karihaarasta. Damon on puhunut useasti Suomesta ja kehunut esimerkiksi maan koulutusjärjestelmää. Hän on puolustanut opetuksen tärkeyttä ja kun häneltä tivattiin tästä, Damon vastasi: “Ihmisiä kyllästyttää kuulla Suomesta, mutta suomalaiset osaavat opetuksen paremmin kuin kukaan muu.” Damon istui kerran Jyrki Kataisen (joka oli tuolloin Suomen pääministeri) viereen Sveitsissä järjestetyssä tilaisuudessa. Katainen pyysi Damonia vierailemaan Suomessa. Damon on tavannut tulevan Miamissa, jossa hän oli kuvaamassa elokuvaa. Ilta venähti pitkäksi ja aamuyöllä hän tapasi naispuolisen baarimikon, johon hän rakastui saman tien. Hän on kieltäytynyt useasta roolista elokuvissa. Sam Raimin ohjaaman Nopeat ja kuolleet -westernin pääroolista kieltäydyttyään hän sai kuulla Leonardo Di Caprion napanneen roolin. The Majestic -elokuvan roolista kieltäydyttyään pääroolin nappasi puolestaan koomisista rooleistaan tuolloin paremmin tunnettu Jim Carrey.

Yksityiselämä

Matt Damon meni avioliittoon joulukuussa 2005 Luciana Barroson kanssa New Yorkissa. Heillä on kolme yhteistä lasta, joiden nimet ovat Isabella, Zia ja Stella. Luciana Barrosolla on entisestä avioliitostaan yksi lapsi.

Faktoja

  • Nimi: Matthew Paige Damon
  • Syntymäaika: 8.10. 1970
  • Syntymäpaikka: Cambridge, Massachusetts, USA
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Asuinpaikka: Los Angeles
  • Poliittinen puolue: demokraattinen
  • Lapset: Isabella Damon, Zia Damon ja Stella Damon
Loading spinner