Laura Birn

Tietoa Laura Birnistä

Laura Eveliina Birn (1981) on suomalainen näyttelijä, jonka tunnetuimpia rooleja on nähty elokuvissa Lupaus, Puhdistus ja Helene. Hän on myös näytellyt lukuisissa tv-sarjoissa. Viime vuosina hän on päässyt myös kansainvälisiin rooleihin, joista lupaavimmalta kuulostaa Isaac Asimovin Säätiö-kirjoihin perustuva samanniminen (The Foundation) -tv-sarja.

Ura

Vuonna 1981 syntynyt Laura Birn on monien muiden suomalaisten näyttelijöiden tapaan Teatterikorkeakoulun kasvatti, josta hän on valmistunut vuonna 2008. Koulutuksestaankin johtuen hän on näytellyt uransa alkuaikoina runsaasti myös teatterin lavalla. Muistettavia rooleja teatteripuolella ovat esimerkiksi Ari-Pekka Lahden esikoisnäytelmä Sydänmaa, jossa hän esitti Siskoa. Sydänmaata esitettiin Studio Pasilassa (Helsingin kaupunginteatteri) vuosina 2005–2006. Tämän jälkeen Laura Birn on esiintynyt myös KOM-teatterin ja Q-teatterin näytelmissä. Elokuvarooleista ensimmäinen on jo vuodelta 2001, jolloin Laura Birn näytteli Matti Ijäksen ohjaamassa televisioelokuvassa nimeltään Aita. Suurempaan suosioon hän pääsi kuitenkin roolissaan elokuvassa Helmiä ja sikoja (2003). Tässä Perttu Lepän ohjaamassa elokuvassa kanssanäyttelijöitä olivat mm. Mikko Leppilampi, Unto Helo, Jimi Pääkallo, Timo Lavikainen, ja Amanda Pilke. Birn oli roolistaan ehdolla parhaan sivuosan esittäjänä Jussi-palkinnon saajaksi. Muita tärkeitä elokuvia Laura Birnin uralla ovat Lupaus (2005), Joulutarina (2007), 8 päivää ensi-iltaan (2008), Ralliraita (2009), Puhdistus (2012), Vuosaari (2012), Leijonasydän (2013) ja Helene (2020). Viimeksi mainitussa Birn näytteli taidemaalari Helene Schjerfbeckiä elokuvassa Helene. Tämän historiallisen draaman on ohjannut Antti J. Jokinen ja se sai ensi-iltansa vuonna 2020. Vuonna 2020 Birn näytteli myös kehuja saaneessa Jenni Toivoniemen ohjaamassa Seurapeli-elokuvassa, jonka kanssanäyttelijöitä ovat esimerkiksi Paula Vesala, Eero Milonoff ja Emmi Parviainen. Laura Birn on myös televisiosarjoista tuttu tapaus. Tärkeitä rooleja televisiossa hänellä on ollut sarjoissa Karjalan kunnailla (2007), Suojelijat (2008), Morsian (2008), Virta (2011) ja The Innocents (2018). Laura Birn valittiin myös tärkeään osaan amerikkalaisessa tieteissarjassa nimeltä Säätiö. Tv-sarja pohjautuu Isaac Asimovin samannimisiin kirjoihin. Sarjaa on ollut tekemässä mm. David S. Goyer, joka muistetaan käsikirjoittajana Christopher Nolanin ohjaamista Batman-elokuvista. Birnin roolia on kuvailtu termeillä “series regular”, joka tarkoittaa että hän on sarjan vakiokasvo ja esiintyykin melko varmasti jokaisessa jaksossa. Birnin rooli on linnunradan keisarin apurina, Demerzelinä. Säätiö (The Foundation) -tv-sarjan taustalla on amerikkalaisen Apple-yhtiön oma suoratoistopalvelu Apple TV+.

Palkinnot

Vuonna 2013 Birn pokkasi parhaan naispääosan Jussi-patsaan elokuvasta Puhdistus (2012). Muita palkintoja Birnin uralla ovat esimerkiksi Berlin International Film Festivalin Shooting Star -palkinto samana vuonna. Vuonna 2013 Laura Birnille myönnettiin myös elokuvataiteen valtionpalkinto.

Triviaa

Laura Birn osti Seiska-lehden mukaan Helsingin Etu-Töölöstä yli sadan neliön asunnon puolisonsa kanssa. Asunnon hinnaksi tuli jopa 540 000 euroa. Lehden mukaan asunto oli erittäin huonossa kunnossa, joten lopullinen hinta nousee reippaasti vielä ostohinnan ylikin remonttien jälkeen. Samassa talossa asuu Suomen pääministeri Sanna Marin, joka osti samana vuonna lähes samanhintaisen kaksion Birnin viereisestä rapusta.

Yksityiselämä

Näyttelijä Laura Birn haluaa vaieta yksityiselämästään mahdollisimman paljon, josta toimittajat eivät hänen mukaansa juuri pidä. Se kuitenkin tiedetään, että kansainvälisestikin tunnetun Laura Birnin perheeseen kuuluvat puoliso ja tytär, joita hän haluaa varjella julkisuudelta.

Faktat

  • Nimi: Laura Eveliina Birn
  • Syntymäpäivä: 25.4.1981
  • Syntymäpaikka: Helsinki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
Loading spinner