Krista Kosonen

Tietoa Krista Kososesta

Krista Erika Kosonen (1983) on suomalainen näyttelijä, joka on suomalaisten elokuvien ohella esiintynyt myös Hollywood-tuotannoissa kuten Blade Runner 2049. Kotimaisia elokuvia Kososelta ovat esimerkiksi Syvälle salattu (2011), Kätilö (2015) ja Tove (2020).

Ura

Krista Kosonen on Kallion ilmaisutaidon lukion kasvatteja, kuten esimerkiksi Jasper Pääkkönenkin on. Tämän jälkeen Kosonen on opiskellut näyttelijäksi Lahden kansanopiston penkeillä sekä Teatterikorkeakoulussa. Hän on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi. Elokuva- ja tv-roolien ohella hän on esiintynyt myös lukuisissa teatterirooleissa esimerkiksi Ryhmäteatterin ja Turun kaupunginteatterin esityksissä. Krista Kososen ura elokuva-alalla alkoi kunnolla käytännössäJadesoturi- ja Suden vuosi -elokuvien myötä vuonna 2006 ja 2007. Elokuvien ilmestymisen aikaan Kosonen oli vielä opiskelijana Teatterikorkeakoulussa. Vuonna 2009 Kosonen sai lisää tunnettuutta suositun tv-sarjan, Uutishuoneen ansiosta. Television katsojille Kososen kasvot tulivat viimeistään tutuksi vuosina 2010 - 2014, jolloin hän esiintyi näinä vuosina jokaisella Putous-tv-ohjelman tuotantokausilla. Tässä vaiheessa suuri yleisö näki Krista Kososen taidot koomikkona. Hän on kuitenkin sittemmin tuttu erityisestä vakavista elokuvista ja Kososen roolitöihin kuuluukin esimerkiksi Ingelin rooli Puhdistus-elokuvassa, joka perustuu Sofi Oksasen palkittuun, samannimiseen kirjaan. Kosonen on viime vuosina näytellyt elokuvissa esimerkiksi Zaida Bergrothin ohjaamassa Tove-elokuvassa. Kosonen näyttelee elokuvassa teatterijohtaja Vivica Bandleria, jonka kanssa Tove Janssonilla on suhde. Vivica Aina Fanny Bandler (o.s. von Frenckell) oli suomenruotsalainen teatteriohjaaja ja -johtaja, jonka vastuulla oli Lilla Teatern reilun kymmenen vuoden ajan 1955 alkaen. Bandlerin sanotaan tuoneen avantgarden suomalaiseen teatterialaan. Krista Kosonen on päässyt myös Hollywood-tuotantoihin asti, sillä hän esiintyi Blade Runner -elokuvan jatko-osassa Blade Runner 2049. Hauskana yksityiskohtana Kosonen puhuu myös suomen kieltä tässä suositussa jatko-osassa. Kososella on myös yhteinen kohtaus elokuvan muiden näyttelijöiden, MacKenzie Davisin, Elarica Johnsonin sekä Ryan Goslingin kanssa. Krista Kososen roolihahmo on tässä elokuvassa nimeltään Doxie #2. Kosonen on tunnettu suomalaisten tv-sarjojen ja -elokuvien ohella myös kansainvälisissä sarjoissa. Hänellä on rooli HBO:n kuusiosaisessa Beforeigners-sarjassa, joka on norjalaista alkuperää. Tässä sarjassa hän näyttelee muinaisviikinkinaista. HBO:n scifi-sarjassa hänen roolinimensä on Alfhildr Enginnsdottir, jonka matka vie 1100-luvulta nykyaikaan ja Norjan pääkaupunkiin, Osloon. Suomessa Kosonen on nähty Bullets-tv-sarjassa, jonka pääosissa nähdään myös Tommi Korpela ja Game of Thrones-sarjassa näytellyt saksalainen Sibel Kekill. Bullets on Elisa Viihteen alkuperäissarja.

Palkinnot

Krista Kososen palkintoihin elokuva- ja tv-alalta kuuluvat esimerkiksi parhaan naisnäyttelijän Kultainen Venla vuosilta 2011 ja 2014. Hän on saanut myös parhaan naispääosan esittäjän Jussi-patsaan elokuvasta Kätilö vuonna 2016. Samaisen palkinnon hän on pokannut myös vuonna 2017, elokuvasta Miami.

Triviaa

Krista Kosonen muutti syyskuussa 2020 Norjaan kahdestaan viisivuotiaan Selma-tyttärensä kanssa, koska Kosonen oli kuvaamassa HBO:n Beforeigners-sarjan toista kautta. Koronavirusrajoitusten vuoksi hän joutui pysymään Norjassa tyttärensä kanssa eivätkä sukulaisetkaan päässeet katsomaan häntä pitkään aikaan.

Yksityiselämä

Krista Kosonen on ollut aiemmin avoliitossa niin ikään näyttelijän, Sampsa Nuotion kanssa, mutta liitto päättyi eroon vuonna 2012. Vuonna 2014 hän meni kihloihin elokuva- ja musiikkivideo-ohjaaja Antti J. Jokisen kanssa. Seuraavana vuonna heille syntyi yhteinen tytär ja pari meni naimisiin vuonna 2018.

Faktat

  • Nimi: Krista Erika Kosonen
  • Syntymäpäivä: 28.5. 1983
  • Syntymäpaikka: Espoo, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Lapset: Selma
Loading spinner