Joaquin Phoenix

Tietoja Joaquin Phoenixista

Joaquin Phoenix syntyi vuonna 1974 Puerto Ricossa. Phoenix on amerikkalainen näyttelijä ja elokuvatuottaja. Viime vuosina Phoenix on näyttänyt kyntensä näytteljänä elokuvassa Jokeri (2019). ​​Commoduksen rooli Gladiatorissa (2000) ja Johnny Cashin rooli elokuvassa Walk the Line (2005) ovat muistettavia tapauksia miehen elokuvauralta. Joaquin Phoenix on näytellyt jo 80-luvun alusta lähtien. Ensimmäinen TV-elokuva, jossa hän esiintyi oli nimeltään Six Pack (1983).

Ura

80-luvulla muita elokuvia ja TV-sarjoja, joissa Phoenix esiintyi, olivat Russkies (1987), Secret Witness (1988) ja Parenthood (1989). Hän nähtiin myös legendaarisessa TV-sarjassa Hill Street Blues vuonna 1984. 90-luvulla näyttelijä nähtiin useissa elokuvissa kuten 8MM (1999) ja Clay Pigeons (1998). Seuraavalla vuosikymmenellä Phoenix kuitenkin nousi suurempaan suosioon. Gladiator (2000) oli viimeistään näyttelijän läpimurtoelokuva, joka toi hänet kaikkien huulille. Gladiatoria seurasivat elokuvat kuten Buffalo Soldiers (2001), Signs (2002), Ladder 49 (2004) ja Two Lovers (2008). 2010-luvulla hänet on nähty puolestaan elokuvissa kuten Irrational Man (2015), You Were Never Really Here (2017) ja Jokeri (2019), joka on tuonut Phoenixin takaisin parrasvaloihin parin hiljaisemman vuoden jälkeen. Phoenix on ilmiömäinen näyttelijä, jonka karisma ja työhönsä paneutuminen puree useimmissa rooleissaan. Yksi esimerkki tästä on Walk the Line -elokuva, jossa hän ottaa vaativan roolin laulajakitaristi- ja kantritähti Johnny Cashina, joka oli kuollut vasta pari vuotta aiemmin. Phoenix aiheutti myös hämmennystä vuonna 2010 elokuvalla I’m Still Here, joka esitteli näyttelijän itsensä muuntautumista räppäriksi. Elokuvasta ei vieläkään olla yhtä mieltä siitä, onko se oikea dokumenttielokuva vai huijaus.

Palkinnot

Joaquin Phoenix on voittanut yli 60 elokuva- ja TV-alan palkintoa. Hän on myös ollut erilaisiin palkintoihin ehdolla yli 160 kertaa. Parhaan pääosan Oscar-palkinnon Phoenix voitti roolistaan Jokerina vuonna 2019. Phoenix on myös voittanut ja ollut ehdolla usein Golden Globe -gaalassa.

Trivia

Joaquin Phoenix on nuorena kuolleen näyttelijä River Phoenixin veli. Heidän siskonsa on nimeltään Rain, joten Joaquin halusi samankaltaisen nimen lapsena. Siksi Joaquin Phoenix onkin merkattu uransa alkupuolen elokuviin ja tv-sarjoihin nimellä Leaf Phoenix. Originaalin nimensä hän otti käyttöön 1990-luvun alussa.

Yksityiselämä

Joaquin Phoenixin syntymänimi on Joaquin Rafael Bottom. Hänellä on kolme sisarusta, Rain Phoenix, Liberty Phoenix ja Summer Phoenix. Veljensä River Phoenix oli nouseva näyttelijä, joka kuitenkin kuoli huumeiden yliannostukseen. Joaquinin vanhemmat ovat John Lee Bottom ja Arlyn Phoenix, jotka ovat sittemmin eronneet., jotka ovat kuitenkin eronneet. Joaquin Phoenix tunnetaan intohimoisena aktivistina, joka on nähty mielenosoitusten eturintamassa muun muassa Jane Fondan kanssa. Joaquin Phoenix on naimissa näytteljä Rooney Maran kanssa, joka on puolestaan Kate Maran sisko.

Faktat

  • Nimi: Joaquin Phoenix
  • Syntymäaika: 28.10. 1974
  • Syntymäpaikka: San Juan, Puerto Rico
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: John Lee Bottom ja Arlyn Phoenix
  • Sisarukset: Rain Phoenix, Liberty Phoenix, Summer Phoenix ja River Phoenix
Loading spinner