Jasper Pääkkönen

Tietoa Jasper Pääkkösestä

Jasper Pääkkönen (1980) on suomalainen näyttelijä sekä yrittäjä, joka tuli tunnetuksi alunperin Salatut elämät -tv-sarjasta ja joka viime vuosina on noussut kansainvälisestikin suuriin rooleihin mm. Viikingit-tv-sarjassa sekä Spike Leen BlacKkKlansman -elokuvassa.

Ura

Jasper Pääkkönen on pienestä pitäen ollut kiinnostunut teatterista ja hänet on nähtykin avustajana erilaisissa teatteriproduktioissa. Kallion ilmaisutaidon lukiota käyneelle Pääkköselle ensimmäinen etappi suurempaan suosioon tapahtui Salatut elämät -tv-sarjan kautta, jossa hän esiintyi ensimmäisen kerran vasta 19-vuotiaana. Elokuva-alalla Pääkkönen huomattiin erityisesti Pahat pojat -elokuvan myötä. Elokuvan ohjasi Aleksi Mäkelä, jonka elokuvissa Jasper Pääkkönen on nähty varsin usein luottonäyttelijänä. Suomalaisista elokuvista Jasper Pääkkönen muistetaan mm. Matti-elokuvasta Matti Nykäsen roolista sekä Vares-elokuvien sivuosista. 2000-luvun loppupuolella Pääkkönen aloitti tavoitteellisesti pyrkiä Hollywoodissa koe-esiintymisiin ja uran luomiseen, mutta näyttelijä paljasti tämän julkisesti vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Vuonna 2015 Pääkkönen sai roolin History Channelin tuottamasta Viikingit-sarjasta. Jasper Pääkkönen nähdään tässä sarjassa Halvdan Mustan roolissa, Peter Franzénin rinnalla. Vuonna 2018 Jasper Pääkkönen nähtiin legendaarisen elokuvaohjaajan Spike Leen Hollywood-tuotannossa BlacKkKlansman. Tämä elokuva sai Cannesin elokuvajuhlien arvostetun Grand Prix -palkinnon. BlacKkKlansmanissa alkanut yhteistyö Spike Leen kanssa on tuottanut hedelmää, sillä ohjaaja palkkasi Pääkkösen seuraavaan Da 5 Bloods -nimiseen elokuvaansa mukaan. Pääkkönen näyttelee myös pääsosan Ilkka Remeksen kirjaan perustuvassa, Aku Louhimiehen ohjaamassa Omerta-elokuvassa, joka on pohjoismainen suurtuotanto. Omertan tarina kertoo Euroopasta kootuista parhaista sotilaista ja poliiseista, joita kutsutaan Omerta-joukoiksi. Elokuvassa terroristit tekevät iskun Suomen presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän juhlien aikana. Amazon -suoratoistopalvelun piti tuottaa Stephen Kingin Musta torni -kirjoihin pohjautuva tv-sarja, mutta sarja peruttiin sittemmin. Pääkkösen piti olla tv-sarjan toisessa pääroolissa. Sarjan pilottijakso maksoi yli 24 miljoonaa dollaria.

Palkinnot

Jasper Pääkkönen on voittanut parhaan miessivuosan Jussi-palkinnon elokuvasta Leijonasydän (2013). Lisäksi hän on jakanut Brussels International Independent Film Festivalin parhaan näyttelijän palkinnon elokuvasta Pahat pojat (muut näyttelijät Peter Franzén, Niko Saarela, Lauri Nurkse ja Vesa-Matti Loiri).

Triviaa

Jasper Pääkkönen on tunnettu myös aktiivisena perhokalastajana. Vuonna 2013 hänet valittiin Vuoden kalamieheksi Suomalaisen Kalastusmatkailun Edistämisseuran toimesta. Pääkkönen on muutenkin kalastuksen puolesta puhuja ja hän onkin avautunut usein Itämeren lohen suojelun tärkeydestä. Kalastuksen ohella Jasper Pääkkönen on myös aktiivinen yrittäjä. Hän on rakennuttanut Antero Vartian kanssa suuren saunakompleksin, Löylyn, Helsingin Hernesaaressa. Vuonna 2016 avattu Löyly-kompleksi sisältää kolme saunaa ja ravintolan. Löyly tunnetaan ulkomailla asti ja Time-lehti on valinnut sen mm. yhdeksi maailman 100 parhaan nähtävyyden joukkoon. Se on myös uutuudestaan huolimatta määrätty suojelluksi rakennukseksi. Löylyn kokonaiskustannukset olivat noin 6 miljoonaa euroa. Sen bruttoala on 1071 m² (ilman hulmun alaista ulkotilaa). Terassin ala on puolestaan 1510 m², jonka lisäksi kattoterassi vie 249m² ja näköalataso 58 m². Löylyn asiakaspaikkamäärä ravintolassa on 150 henkilöä, terassi 300 henkilöä ja saunoissa vajaat sata henkilöä.

Yksityiselämä

Jasper Pääkkönen on ollut avoliitossa näyttelijän ja tanssijan Tiia Elgin kanssa vuosina 2009 - 2015. Sittemmin näyttelijä on nähty espanjalais-filippiiniläisen mallin, Alexandra Escatin kainalossa. Pääkkösen isä Seppo ja setä Antti ovat myös näyttelijöitä.

Faktat

  • Nimi: Joona Jasper Pääkkönen
  • Syntymäpäivä: 15. heinäkuuta 1980
  • Syntymäpaikka: Helsinki, Suomi
  • Kansalaisuus: suomalainen
  • Vanhemmat: Virve Havelin, Seppo Pääkkönen
Loading spinner