Jane Fonda

Tietoja Jane Fondasta

Amerikkalainen kirjailija ja näyttelijä Jane Fonda (s. 1937) tunnetaan rooleistaan ??elokuvissa Barbarella (1968), Klute (1971) ja Coming Home (1978). Jane Fondan isä oli näyttelijä Henry Fonda ja veljensä puolestaan Peter Fonda, niin ikään näyttelijä.

Ura

Jane Fonda aloitti mallina alkujaan, mutta hänellä oli päämääränä tulla näyttelijäksi alusta alkaen. Näyttelijäopintojen ansiosta hän sai kun saikin rooleja elokuvissa ja eräs niistä oli prostituoidun rooli elokuvassa Klute, vuodelta 1971. Samasta roolista hän voitti naispääosan Oscarin. Yksi Fondan tunnetuimmista elokuvista on Katkera paluu (Coming Home, 1978). Tästä elokuvasta Fonda sai jälleen Oscarin pääosaroolistaan. Sittemmin Jane Fonda on nähty aina viime vuosiin asti hyvin erityyppisissä elokuvissa, joskin draamat ja komediat lienevät näyttelijän lempigenrejä. Jane Fonda tuli tunnetuksi Jane Fonda Workout -kuntoiluvideoistaan erityisesti 80-luvulla.

Palkinnot

Jane Fonda on voittanut uransa aikana Oscareita, Golden Globeja ja Tony-palkintoja. Ensimmäinen Oscar-palkinto Fondalle myönnettiin vuonna 1971 elokuvasta Klute ja toisen kerran hän sai Oscarin seitsemän vuotta myöhemmin, elokuvasta Katkera paluu. Vuonna 1984 Jane Fonda voitti Emmy-palkinnon parhaana naisnäyttelijänä Dollmaker-tv-sarjasta. Hänet on asetettu ehdolle eri palkintojen saajaksi yli 60 kertaa ja voittoja on tullut lähes saman verran. Hän on muun muassa kuusinkertainen Golden Globe -voittaja.

Trivia

Äitinsä Frances Ford Seymourin itsemurha pidettiin salassa Jane Fondalta aluksi. Hänelle kerrottiin äitinsä kuolleen sydämen vajaatoimintaan. Varjellakseen salaisuutta, Fondan kotiin tilatut sanomalehdet ja aikakauslehdet peruutettiin. Jane Fondan koulun henkilökuntaa ja opiskelijoita neuvottiin, ettei asiasta tarvitse keskustella. Muutaman kuukauden päästä Jane Fonda luki totuuden elokuva-alan lehdestä. Hän on sittemmin tunnustanut sairastaneensa bulimiaa mallina ollessaan. 13 - 37 -vuotiaana hän kertoi eläneensä savukkeilla, kahvilla, amfetamiinilla ja mansikkajogurtilla. Jane Fonda on poliittisesti aktiivinen edelleen ja häntä nähdään mielenosoituksissa. Hän vieraili myös Ruotsissa vuonna 2006 tukeakseen feminististä puoluetta vaalien aikaan.

Yksityiselämä

Jane Fonda on syntynyt vuonna 1937 New Yorkissa. Jane Fondan äiti teki itsemurhan hänen ollessaan vain teini-ikäinen. Fonda kasvoi isänsä, Oscar-palkitun Henry Fondan ja veljensä Peter Fondan kanssa, joka oli myös näyttelijä. Peter Fonda muistetaan erityisesti elokuvasta Easy Rider (1968) Jane Fonda on ollut naimisissa kolmeen otteeseen. Ensimmäisen kerran hän avioitui vuonna 1985 ranskalaisen ohjaajan Roger Vadimin kanssa. Vadim ohjasi Jane Fondaa kulttielokuva Barbarellassa, joka muistetaan erityisesti Fondan paljastavista asuista. Parille syntyi tytär Vanessa Vadim. Eron jälkeen Jane Fonda avioitui amerikkalaisen poliitikon Tom Haydenin kanssa vuonna 1973. Tästä avioliitosta syntyi poika Troy Garity. Tämäkin avioliitto päätyi eroon ja vuonna 1991 Jane Fonda meni naimisiin CNN-tv-kanavan perustajan Ted Turnerin kanssa. Tämä liitto kesti kymmenen vuotta.

Faktoja

  • Nimi: Jane Seymour Fonda
  • Syntymäaika: 21.12.1937
  • Syntymäpaikka: New York, USA
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Sisarukset: Peter Fonda
  • Vanhemmat: Henry Fonda ja Frances Ford Seymour
  • Lapset: Vanessa Vadim ja Troy Garity
Loading spinner