Heath Ledger

Tietoa Heath Ledgerista

Heath Andrew Ledger oli australialainen näyttelijä, joka kuoli vain 28-vuotiaana vuonna 2008. Ledger tunnettiin näyttelijänuransa lisäksi musiikkivideoiden ohjaamisesta ja tuottamisesta. Ledgerin läpimurto tapahtui 90-luvun viimeisimpinä vuosina 10 things I hate about you -elokuvan ansiosta. Muita Ledgerin suosittuja elokuvia oli Monster’s Ball, Ritarin tarina ja Brokeback Mountain. Yksi legendaarisimmista roolitöistä Ledgerilla oli Jokerin esittäminen Christopher Nolanin The Dark Knight (2008) -elokuvassa.

Ura

Heath Ledger lähti koulun penkiltä 16-vuotiaana, jonka jälkeen hänellä oli suunnitelmissa suunnata näyttelijäksi. Ensimmäinen roolityönsä tapahtui australialaisessa Clowning Around -elokuvassa vuonna 1992. Kotimaassaan hän näytteli muutenkin pitkään 90-luvulla erilaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten Ship to Shore ja Home and Away. Australia ei kuitenkaan Ledgerille riittänyt vaan hän halusi suurempaa suosiota ulkomailta ja erityisesti Yhdysvalloista. 90-luvun loppupuolella hän matkustikin Jenkkilään ja aiemmin mainittu 10 Things I hate about you (1999) oli samalla ensimmäinen rooli Yhdysvalloissa ja tämä rooli viitoittikin tietä menestykseen. Ledgerin näyttelijänlahjat olivat lopullisesti tulleet huomatuksi ja näyttelijä tunnetaankin nykyään elouvista A Knight’s Tale (2001), Brokeback Mountain (2005), Lords of Dogtown (2005), Grimmin veljekset (2005) ja The Dark Knight (2008), jossa hän näytteli Jokeria ikonisessa roolissaan. Ledgerin viimeinen roolityö oli elokuvassa The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009). Heath Ledger ohjasi ja tuotti myös lukuisia musiikkivideoita. Näistä esimerkiksi räppäri N'fa:lle hän ohjasi videot "Cause an Effect” ja "Seduction is Evil (She's Hot)", sekä Ben Harperille "Morning Yearning” -kappaleen musiikkivideon.

Palkinnot

Heath Ledger voitti vuosien mittaan useita palkintoja näyttelijäntyöstään. Brokeback Mountain -draamaelokuvasta Ledger sai sekä New Yorkin että San Fransiscon elokuvakriitikkojen palkinnot. Ledger valittiin vuoden 2005 näyttelijäksi edellä mainittujen tahojen joukosta. Ledger sai postuumisti kuolemansa jälkeen Oscar-palkinnon roolistaan Jokerina elokuvassa The Dark Knigth. Hän sai samasta roolistaan muitakin arvostettuja palkintoja postuumisti.

Trivia

Heath Ledger ja hänen vanhempi sisarensa Kate Ledger ovat saaneet nimensä Wuthering Heights -romaanin mukaan.

Yksityisyys

Heath Ledger tapasi Michelle Willamsin Brokeback Mountain -elokuvan kuvauksissa, jonka jälkeen pari päätyi yhteen ja heistä tuli kihlapari. Heille syntyi tytär Matilda Rose Ledger vuonna 2005. Pari erosi vuonna 2007.

Heath Ledger kuoli vuonna 2008, muutama kuukausi The Dark Knight (2008) -elokuvan julkaisemisen jälkeen. Hän kuoli reseptilääkkeiden yliannostukseen. Yliannostus oli tahaton. Ledger kärsi koko näyttelijänuransa ajan masennuksesta ja unettomuudesta, sekä ajoittaisista pelkotiloista, ahdistuksesta ja paniikkikohtauksista. Ledgerin mielenterveyden ongelmat johtivat myös eroon Michelle Williamsista. Koska Heath Ledger ei pystynyt muuten kunnolla nukkumaan, hänen unilääkkeiden liikanauttimisestaan tuli lopulta kohtalokasta ja niiden määrät olivat aivan liian suuria.

Faktat

  • Nimi: Heath Andrew Ledger
  • Syntymäaika: 4.4 1979
  • Syntymäpaikka: Perth, Australia
  • Kansallisuus: Australialainen
  • Vanhemmat: Sally Ledger ja Kim Ledger
  • Sisarukset: Olivia Ledger, Kate Ledger ja Ashleigh Ledger
  • Lapset: Matilda Rose
Loading spinner