George Clooney

Tietoja George Clooneysta

George Timothy Clooney on amerikkalainen näyttelijä, ohjaaja ja elokuvien tuottaja. Clooney on syntynyt Kentuckyssa, Yhdysvalloissa vuonna 1961. George Clooney ponnahti suurempaan suosioon TV-sarjasta E.R. (Teho-osasto), jonka jälkeen hän on nähty elokuvissa kuten Batman & Robin (1997), Oi veljet, missä lienet? (2000), Michael Clayton (2007) ja Ocean's Eleven (2001).

Ura

George Clooney päätyi elokuvauralle näyttelijäserkkunsa Miguel Ferrerin (muun muassa Robocop, Twin Peaks) pyynnöstä. Clooney näytteli lukuisissa pienemmissä elokuvissa, jotka eivät päätyneet suursuosioon. Näitä olivat esimerkiksi elokuva Return To Horror High ja Tappajatomaattien paluu. TV-sarja Teho-osaston (1994) myötä Clooney pääsi suurempaan suosioon ja tunnettuuteen roolistaan tohtori Doug Rossina. Tämän jälkeen Clooneylle tarjottiin rooleja elokuvista kuten From Dusk Till Dawn ja Batman & Robin. Elokuvauransa huippukohtia Clooneylla ovat olleet elokuvat Ocean’s Eleven sekä sen jatko-osat Ocean’s Twelve ja Ocean’s Thirteen. Vuonna 2000 Clooney perusti oman tuotantoyhtiön ohjaaja Steven Soderberghin kanssa nimeltä Section Eight Productions. Tuotantoyhtiö on tuottanut muun muassa elokuvat Syriana (vuodelta 2005) ja A Scanner Darkly (2006). Section Eight lopetti toimintansa vuonna 2006 ja Clooney on tämän jälkeen toiminut Smokehouse Pictures -tuotantoyhtiön parissa. Yksi tuotantoyhtiön elokuvia on komedia The Men Who Stare at Goats (2009), jossa Clooney on pääosassa. Clooney myös ohjasi elokuvan The Leatherheads vuonna 2008, jossa hän näyttelee niin ikään.

Palkinnot

George Clooney on voittanut kaksi Oscar-palkintoa ja ollut ollut ehdokkaana neljästä. Näyttelijäntyöstään Clooney voitti Oscarin elokuvasta Syriana (2005). Lisäksi hän voitti Grant Heslovin kanssa Oscarin parhaasta elokuvasta, elokuvallaan Argo (2012). Heslov ja Clooney tuottivat Argon. Uransa aikana Clooney on ollut ehdokkaana yli 120 kertaa ja hän von voittanut erilaisia palkintoja lähes 70. Clooney on ollut ehdolla Oscar-palkituksi kuudessa kategoriassa, joka on kohtuullisen harvinaista.

Trivia

George Clooney on näytellyt myös Batmania, ja hän on kuudes näyttelijä tässä legendaarisessa roolissa.

Yksityiselämä

Clooneyn vanhemmat ovat Nina Bruce (Warren), entinen kauneuskilpailja ja Nick Clooney, entinen televisio- ja uutistoimittaja. Clooney syntyi Kentuckissa vuonna 1961. Adelia Clooney on Georgen isosisko. George Clooney on opiskellut sekä Pohjois-Kentuckyn yliopistossa että Cincinnatin yliopistossa, mutta ei ole valmistunut kummastakaan. Nuorempana hän pärjäsi myymällä muun muassa naisten kenkiä. George Clooney on ollut vuosina 1989-1993 naimisissa Talia Balsamin kanssa, joka puolestaan on näyttelijä Martin Balsamin tytär. Clooneylla on ollut myös suhde pornonäyttelijä Ginger Lynn Allenin kanssa. Seuraavaksi Clooney meni naimisiin vasta vuonna 2014 lakimies Amal Clooneyn kanssa, jonka kanssa hänellä on kaksi lasta: Alexander Clooney ja Ella Clooney.

Faktat

  • Nimi: George Timothy Clooney
  • Syntymäaika: 6.5. 1961
  • Syntymäpaikka: Lexington, Kentucky, Yhdysvallat
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: Nina Bruce ja Nick Clooney
  • Sisarukset: Adelia Clooney
  • Lapset: Alexander Clooney ja Ella Clooney
Loading spinner