Emma Watson

Tietoja Emma Watsonista

Emma Watson on vuonna 1990 syntynyt brittiläinen näyttelijä ja malli, joka tunnetaan erityisesti huippusuosituissa Harry Potter -elokuvissa (2001-2011). Watson on sittemmin nähty laadukkaista roolitöistään elokuvissa kuten The Wall Perfect of Being (2012), Beauty and the Beast (2017) ja Pikku naisia (2019). Watson aloitti elokuvauransa yhdeksänvuotiaana, jolloin hän osallistui ensimmäisen Harry Potter -elokuvan koekuvauksiin. Elokuva ilmestyi Watsonin ollessa vasta 11-vuotias.

Ura

Emma Watson on lapsesta saakka halunnut olla näyttelijä. Watson lähti opiskelemaan teatterikouluun Oxfordshireen sekä laulamista, näyttelemistä ja tanssimista. Harry Potter ja viisasten kivi -elokuva (2001) oli Watsonin ponnahduslauta menestykseen ja hän oli elokuvan ilmestyessä vain 11-vuotias. Emma Watson näytteli lähes kymmenen vuotta Hermione Grangeria lukuisissa Harry Potter -sarjan elokuvissa ja jäi katsojien mieleen pääosaryhmittymän ainoana tyttönä.

Emma Watson on nähtiin vuonna 2011 My Week with Marilyn -elokuvassa, jossa hän näytteli muun muassa Michelle Williamsin, Kenneth Branaghin, Judi Denchin ja Julia Ormondin rinnalla. Muita Emma Watsonin rooleja Harry Potter -elokuvien jälkeen ovat olleet esimerkiksi runsaasti kriitikoiden arvostusta kerännyt The Perks of Being the Wallflower (2012) ja niin ikään arvostusta saavuttanut live-versio elokuvasta Kaunotar ja hirviö (2017), jossa Watson oli Bellen roolissa. Kaunotar ja hirviö on suosioltaan edelleen yksi Pohjois-Amerikan historian suurimpia menestyksiä. Samana vuonna hän näytteli trillerissä The Circle, yhdessä Tom Hanksin kanssa.

Palkinnot

Emma Watsonin ura Harry Potter -elokuvasarjassa toi nuorelle näyttelijälle suuresti suosiota mutta myös ehdokkuuksia ja voittoja erilaisissa palkintogaaloissa. Emma Watson on voittanut ja ollut ehdolla esimerkiksi gaaloissa kuten People's Choice Awards- ja Teen Choice Awards. Kaikki palkinnot eivät ole kuitenkaan tulleet Harry Potter -elokuvista, vaan Watson on voittanut palkintoja muun muassa elokuvasta My week with Marilyn.

Trivia

Watsonin molemmat vanhemmat ovat syntyperäisiä brittejä, mutta näyttelijä on syntynyt kuitenkin Pariisisssa. Kun hän oli viisivuotias, Watson perheineen palasivat asumaan Iso-Britanniaan. Emma Watsonin molemmat vanhemmat ovat lakimiehiä ja he ovat sittemmin eronneet toisistaan, ja menneet uudestaan naimisiin omilla tahoillaan.

Yksityiselämä

Emma Watson on sanonut, että alkaen osallistumisesta ensimmäisen Harry Potter -elokuvan koekuvauksiin ja päättyen kahdeksanteen elokuvaan vuonna 2012, Potter-elokuvat ovat vieneet yli puolet hänen elämästään siihen mennessä. Watson oli tuolloin 22-vuotias. Harry Potter -elokuvasarjan (2001-2011) jälkeen Emma Watson aloitti opiskelemaan sekä Brownin yliopistossa ja Worcester Collegessa. Watson valmistui vuonna 2014 Brownin yliopistosta englanninkielisen kirjallisuuden kandidaatiksi. Vuonna 2014 Yhdistyneet Kansakunnat nimitti Emma Watsonin hyvän tahdon suurlähettilääksi. Hän on tullut tunnetuksi tasa-arvon edistämisestä ja siitä, että hän on ajanut naisten vaikutusmahdollisuuksia sekä koulutusmahdollisuuksia.

Faktat

  • Nimi: Emma Charlotte Duerre Watson
  • Syntymäaika: 15. huhtikuuta 1990
  • Syntymäpaikka: Pariisi, Ranska
  • Kansallisuus: brittiläinen
  • Vanhemmat: Jacqueline Luesby ja Chris Watson
  • Sisarukset: Alex Watson, Lucy Watson, Toby Watson ja Nina Watson
Loading spinner