Clint Eastwood

Tietoja Clint Eastwoodista

Clint Eastwood (s. 1930) on tunnettu amerikkalainen elokuvaohjaaja ja näyttelijä, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Million Dollar Baby (1992), Gran Torino (2008) ja Dirty Harry -elokuvasarjasta. Eastwood on ollut naimisissa ohjaaja Sondra Locken ja näyttelijä Frances Fisherin kanssa. Eastwoodilla on seitsemän lasta.

Ura

Armeijan jälkeen Eastwood muutti Hollywoodiin. Universal-yhtiöt palkkasivat hänet 40 viikoksi, jonka aikana hän pääsi näyttelemään b-luokan hirviöelokuvissa kuten Tarantula (1955) ja Revenge of the Creature (1955).

Eastwoodin läpimurto tapahtui western-tv-sarjassa Rawhide, jota esitettiin 1960-luvulla. Näyttelijä huomattiin myös Italiassa, jossa ohjaaja Sergio Leone pestasi Eastwoodin näyttelemään moniin niin kutsuttuihin italowesterneihin tai tutummin spagettiwesterneihin. Yksi näistä elokuvista oli Hyvät, pahat ja rumat (1966). Näyttelijänuransa ohella hän osoittautui myös ilmiömäiseksi elokuvaohjaajaksi.

Leonen elokuvien ansiosta Eastwoodista tuli kansainvälinen tähti. Elokuvat Kourallinen dollareita (1964), Vain muutaman dollarin tähden (1965) ja Hyvät, pahat ja rumat (1966) nostivat miehen tähdeksi niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Hollywoodissa hän pääsi ykköskaartiin näyttelijöiden joukossa elokuvalla Likainen Harry, jonka ohjasi Don Siegel.

Vuonna 1992 Eastwood ohjasi ja näytteli pääosan elokuvassa Armoton. Clint Eastwoodilla oli käsikirjoitus valmiina pitkään, mutta hän halusi odottaa omaa vanhenemistaan, jotta sopisir rooliinsa paremmin. Elokuva voittikin kaksi Oscaria. Million Dollar Baby -elokuvassa niin ikään Eastwood toimii sekä ohjaajana ja näyttelijänä.

Palkintoja

Eastwood on saanut Oscarit elokuvista Million Dollar Baby ja Unforgiven (Armoton). Niiden lisäksi hän on ollut usein Oscar-ehdokkaana. Hänet on uransa aikana laitettu palkintojen saajien ehdokkaaksi noin 170 kertaa ja hän on voittanut elokuva- ja viihdealan palkintoja yli 150 kertaa.

Triviaa

Clint Eastwood on toiminut myös kaupunginjohtajana kahden vuoden ajan Carmel-by-the-Seassa, Kaliforniassa.

83-vuotiaana Eastwood pelasti golf-kerholla miehen, joka oli tukehtua juustopalaan. Mies oli syönyt ja jutellut ystäviensä kanssa ja juustopala takertui miehen kurkkuun. Hän ei voinut hengittää, joten tilanteeseen sattunut Clint Eastwood otti miestä takaa päin niin kutsutun Heimlichin otteen painaen samalla väkevästi palleasta. Juustonpala irtosi. Eastwood kertoi lehdistölle antaneensa kolme kunnon nykäystä, jotka irrottivat palasen. Hän ei ollut koskaan aiemmin tehnyt Heimlichin otetta kenellekään.

Yksityiselämä

Eastwood on pitänyt yksityiselämänsä piilossa julkisuudelta, joten paljonkaan miehen kotioloista ei ole varmaa tietoa. Eastwoodilla oli tiettävästi vaikea lapsuus. Hänen perheensä muutti eri paikkoihin, joissa hänen isällään oli työnsaantimahdollisuuksia. Tämä vaikutti myös Clint Eastwoodin elämään eikä näyttelijällä ollut hyviä arvosanoja yliopistoon pääsyä varten. Eastwood teki hanttihommia ja toimi esimerkiksi hengenpelastajana. Tässä työssä hän tapasi näyttelijöitä, jotka saivat Eastwoodin innostumaan tällaisesta uramahdollisuudesta.

Faktoja

  • Nimi: Clinton Eastwood Jr.
  • Syntymäaika: 31.5. 1930
  • Syntymäpaikka: San Francisco, Kalifornia, USA
  • Kansallisuus: amerikkalainen
  • Lapset: Kimber Eastwood, Kyle Eastwood, Alison Eastwood, Kathryn Eastwood, Scott Eastwood, Francesca Eastwood ja Morgan Eastwood
Loading spinner