Brad Pitt

Tietoa Brad Pittista

Brad Pitt on amerikkalainen näyttelijä, joka on syntynyt vuonna 1963. Näyttelijätöiden lisäksi Pitt on tunnettu elokuvien tuottajana. Thelma ja Louise oli Brad Pittin ensimmäinen roolityö, josta hän alkoi saada enemmän tunnettuutta. Tämän jälkeen muun muassa Veren Vangit, Seitsemän ja Fight Club olivat 90-luvun huippuhetkiä näyttelijän uralla. Viimeisimpiä Pittin elokuvia on Quentin Tarantinon ohjaama Once Upon a Time in Hollywood. Pitt on viimeksi ollut naimisissa Angelina Jolien kanssa.

Ura

Brad Pittin elokuvaura alkoi vuonna 1987, jolloin hän esiintyi kolmessa elokuvassa ilman mainintaa krediiteissä. Yksi näistä oli Less Than Zero, joka perustui Amerikan Psykon käsikirjoittaneen Bret Easton Ellisin kirjaan. TV-roolien ohella ensimmäinen pääosa löytyi elokuvasta The Dark Side of the Sun (1988) joka julkaistiin kuitenkin vasta 9 vuotta myöhemmin. Ensimmäinen teatterielokuva, jossa Pitt sai nimeään esille oli kauhuelokuva Cutting Class (1989). Thelma ja Louise oli kuitenkin vuonna 1991 elokuva, joka toi Brad Pittin suuren yleisön tietoon ja nosti näyttelijän seksisymboliksi vähäpukeisen roolityön ansiosta. 1990-luvun puolivälistä eteenpäin Pittin ura nousi vauhdilla ja näyttelijän roolitöitä muistetaan muun muassa elokuvista Veren vangit, Seitsemän, Fight Club ja Intohimon tuulet. 2000-luvulla Pitt esiintyi elokuvien Snatch (ohjaus Guy Ritchie), The Mexican ja Spy Game ohella myös TV-sarja Friendsissa, jonka vakionäyttelijä Jennifer Aniston oli tuolloin Pittin vaimo. Myöhempiä tunnetuja elokuviaan ovat esimerkiksi Quentin Tarantinon Inglourious Basterds, Terrence Malickin The Tree of Life - Elämän puu ja Tarantinon Once Upon a Time in Hollywood.

Palkinnot

Brad Pitt on voittanut parhaan sivuosanäyttelijän Oscarin ja Golden Globen Quentin Tarantinon Once Upon a Time in Hollywood-elokuvasta (2019). Pitt on ollut Oscar-ehdokkaana elokuvista 12 Apinaa (josta hän voitti Golden Globen parhaasta sivuosasta), The Curious Case of Benjamin Button ja Moneyball.

Triviaa

Brad Pitt osti 90-luvulla palatsin Cassandra Petersonilta, joka tunnetaan kauhukomedienne Elvirana (Elvira - The Mistress of the Dark). 1,7 miljoonan dollarin kartanorakennus sisälsi “vampyyrimaisia elementtejä”.

Yksityiselämä

Brad Pitt on yhdistetty usein vastanäyttelijöihinsä, joihin lukeutuvat esimerkiksi Robin Givens, Jill Schoelen, Juliette Lewis ja Gwyneth Paltrow. Suhde Jennifer Anistonin kanssa alkoi vuonna 1998 ja parin avioliitto kesti vuodet 2000 - 2005. Pitt ja Angelina Jolie rakastuivat toisiinsa Mr. and Mrs. Smith -elokuvan kuvauksissa. Vuonna 2006 Jolie ilmoitti olevansa raskaana, mutta pari avioitui vasta vuonna 2014. Vuonna 2019 he erosivat. Brad Pittilla on isoveli Douglas Pitt ja pikkusisko Julie Neal.

Faktat

  • Nimi: William Bradley Pitt
  • Syntymäpäivä: 18.12.1963
  • Syntymäpaikka: Shawnee, Oklahoma, USA
  • Kansalaisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: Jane Pitt, William Pitt
  • Sisarukset: Julie Neal, Douglas Pitt
  • Lapset: Maddox Chivan Jolie-Pitt, Pax Thien Jolie-Pitt, Zahara Marley Jolie-Pitt, Shiloh Nouvel Jolie-Pitt, Knox Léon Jolie-Pitt, Vivienne Marcheline Jolie-Pitt
Loading spinner