Bradley Cooper

Tietoa Bradley Cooperista

Bradley Cooper (1975) on yhdysvaltalainen näyttelijä, ohjaaja, musiikintekijä ja tuottaja. Cooper on tunnettu erityisesti Kauhea kankkunen -elokuvasarjasta sekä Lady Gagan kanssa tähdittämästään Star is born -elokuvasta, jonka hän myös ohjasi. Cooperia kuullaan myös esimerkiksi Guardians of the Galaxy -elokuvasarjan Pesukarhu Rocketin äänenä. Bradley Cooper on ollut aiemmin naimisissa näyttelijä Jennifer Espositon kanssa sekä seurustellut malli Irina Shaykin kanssa, jonka kanssa hänellä on yksi lapsi.

Ura

Bradley Cooperin elokuvaura starttasi Wet Hot American Summer -elokuvalla vuonna 2001, joka ei ollut ilmestyessään kummoinen menestys. Ajan myötä siitä se on saavuttanut kulttistatuksen ja Netflixissä julkaistiin vuonna 2015 kahdeksanosainen prequel-TV-sarja Wet Hot American Summer: First Day of Camp, jossa Cooper näytteli jälleen. Näyttelijän ura sai potkua TV-sarja Aliasista ja samoihin aikoihin ilmestyneestä Kuokkavieraat-elokuvasta, jossa Cooper näytteli Owen Wilsonin ja Vince Vaughnin rinnalla. Lopullisen läpimurron Cooper sai komedian Kauhea kankkunen myötä, jonka ohjasi muun muassa Road Trip, Old School ja Starskey & Hutch -elokuvista tuttu Todd Phillips. Elokuva sai vielä kaksi menestynyttä jatko-osaa. Mies muistetaan myös erityisesti elokuvista Unelmien pelikirja sekä vuoden 2018 ohjaamastaan musiikkielokuva A Star is bornista, jossa hän näytteli Lady Gagan kanssa.

Palkinnot

Bradley Cooper on ollut ehdolla Oscar-gaalassa näyttelijäntöistään elokuvista Unelmien pelikirja, American Hustle, American Sniper ja A Star is born. Cooper oli myös tekemässä viimeksimainitun käsikirjoitusta, joka oli myös ehdolla Oscarin saajaksi. Hän voitti BAFTA-palkinnon A Star is born -elokuvan musiikin säveltämisestä.

Triviaa

Cooper nostatti painoaan 16 kilogrammaa rooliaan varten elokuvassa American Sniper. Tähän kuului tiivis kuntosaliharjoittelu sekä 6000 kalorin päivittäinen kuluttaminen.

Yksityiselämä

Bradley Cooper on ollut naimisissa näyttelijä Jennifer Espositon kanssa vuosina 2006 - 2007. Hänellä on tytär Lea De Seine Shayk Cooper, jonka äiti on venäläinen malli Irina Shayk. Shaykin kanssa Cooper seurusteli vuoden 2015 - 2019. Cooper on yhdistetty uransa aikana myös Renee Zellwegeriin ja Zoe Saldanaan sekä viime vuosina myös Lady Gagaan, joka näytteli Cooperin elokuvassa A Star is born. Bradley Cooperin uraa ovat varjostaneet päihdeongelmat ja itsetuhoiset ajatukset, mutta hän on kertonut päässeensä alkoholista eroon vuonna 2004. Cooper jopa pohti tosissaan näyttelijäuran lopettamista vuonna 2002, jolloin hän näytteli TV-sarja Aliasin toisella kaudella. Näyttelijä muutti vuonna 2011 asumaan äitinsä Glorian kanssa, isänsä Charlesin kuoltua keuhkosyöpään.

Faktat

  • Nimi: Bradley Charles Cooper
  • Syntymäpäivä: 5.1.1975
  • Syntymäpaikka: Philadelphia, USA
  • Kansalaisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: Charles Cooper, Gloria Campano
  • Sisarukset: Holly Cooper
  • Lapset: Lea De Seine Shayk Cooper
Loading spinner