Angelina Jolie

Tietoa Angelina Joliesta

Angelina Jolie (1975) on yhdysvaltalainen näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja. Hän on tunnettu näyttelijäntyöstään muun muassa Tomb Raider -elokuvista sekä Changeling - Vaihdokas ja Vuosi nuoruudestani -elokuvista, joista jälkimmäisestä hän voitti Oscar-palkinnon. Jolie on tunnetun näyttelijän, Jon Voightin tytär. Hän on ollut naimisissa Billy Bob Thorntonin, Brad Pittin ja Jonny Millerin kanssa.

Ura

Ensimmäinen elokuva, jossa Jolie esiintyi oli Puhalla rahat ja juokse (1982), jolloin hän oli vain viisivuotias. Cyborg 2 vuodelta 1993 oli virallisesti ensimmäinen oikea näyttelijätyö, jossa Jolie näytteli pääosaa muun muassa Elias Koteasin kanssa. Muutaman televisioelokuvan jälkeen Angelina Jolie esiintyi elokuvassa Vuosi nuoruudestani, josta hän pokkasi naissivuosan Oscarin monien muiden palkintojen ohella. Tämän jälkeen Jolie on tullut tunnetuksi useista toimintaelokuvista, kuten Tomb Raider, Lara Croft Tomb Raider: Elämän lähde, Mr. & Mrs.Smith ja Salt. Draamaelokuva Changeling - vaihdokas vuodelta 2008 on Angelina Jolien tunnetuimpia näyttelijätöitä, josta hän pääsi myös ehdolle parhaan naispääosan Oscarin kategoriaan samana vuonna. Sittemmin Jolie muistetaan Pahattaren rooleistaan elokuvissa Maleficent - Pahatar ja Maleficent 2 - Pahan valtiatar. Vuonna 2007 Angelina Jolie aloitti ohjaajana, jolloin hänen ensimmäinen ohjaustyönsä oli dokumenttielokuva A Place in time. Tämän jälkeen Jolie on ohjannut neljä muuta täyspitkää elokuvaa, joista viimeisin on kambodzalaisesta vapaustaistelijasta kertova Ensin he tappoivat isäni. Myös rockyhtye Coldplayn musiikki- lyriikkavideo Miracles on Jolien käsialaa.

Palkinnot

Angelina Jolie on voittanut Oscar-palkinnon sekä Golden Globe -palkinnon parhaasta naissivuosaroolista elokuvasta Vuosi nuoruudestani (2001). Hän on ollut ehdolla parhaasta naispääosasta sekä Oscar-gaalassa että Golden Globe-gaalassa elokuvasta Changeling - vaihdokas (2008). Golden Globe -palkinnot Jolie on voittanut elokuvasta Gia sekä TV-sarjasta George Wallace.

Triviaa

Kun Jolie meni naimisiin Jonny Millerin kanssa, hän oli pukeutunut mustiin nahkahousuihin ja valkoiseen puseroon. Valkoisen puseron selkäpuolelle hän oli kirjoittanut omalla verellään Jonny Millerin nimen.

Yksityiselämä

Angelina Jolie aloitti teatteriopinnot 11-vuotiaana Lee Strasberg Theater Institutessa, jossa hän viihtyi kaksi vuotta. Tämän jälkeen Jolie pääsi Beverly Hills High Schooliin, joka on viimeisin virallinen opinahjo näyttelijän elämässä. Jolie tunnetaan näyttelijä Jon Voightin tyttärenä. Isällä ja tyttärellä on ollut myrskyisä suhde jo alkuvuosista alkaen, sillä Voight lähti pois Jolien elämästä tämän ollessa yksivuotias. Suhde parantui Lara Croft -elokuvien aikana mutta on sittemmin taas mennyt huonompaan suuntaan. Angelina Jolie on ollut naimisissa kolmesti: ensiksi Jonny Millerin, sitten Billy Bob Thorntonin ja viimeksi Brad Pittin kanssa, jonka kanssa avioliitto päättyi eroon vuonna 2019. Joliella on kuusi lasta, joista kolme on adoptoituja.

Faktat

  • Nimi: Angelina Jolie Voight
  • Syntymäpäivä: 4.6.1975
  • Syntymäpaikka: Los Angeles, USA
  • Kansalaisuus: amerikkalainen
  • Vanhemmat: Marcheline Bertrand, Jon Voight
  • Sisarukset: James Haven
  • Lapset: Maddox Chivan Jolie-Pitt, Pax Thien Jolie-Pitt, Zahara Marley Jolie-Pitt, Shiloh Nouvel Jolie-Pitt, Knox Léon Jolie-Pitt, Vivienne Marcheline Jolie-Pitt
Loading spinner