Rikoselokuvat

Rikollisen hyvää viihdettä

Rikoselokuvat kuuluvat luultavasti suosituimpiin elokuvagenreihin. Englanniksi lajityypin nimi on suspense, joka tanskan kielellä kääntyy "spæn­ding". Se onkin juuri kyseisen genren ydin! Tämäntyyppisten elokuvien perusjuoni on hyvin usein rikoksen ympärillä – kyseessä voi olla ryöstö, murha tai muunlainen julmuus. Poliisi, yksityisetsivä tai rikostutkintaosasto voivat joutua oikeuden eteen. Sitä seuraa katsojan tehtävä tutkimustyön parissa – usein edessä on iso palapeli, joka mahdollistaa selkeän kuvan rikoksen tekijästä tai tekijöistä. Sitä seuraa viimeinen, jännittävä vaihe, jossa syyllinen on löydetty ja, useimmissa tapauksissa, joutuu vangituksi. Tämä voi olla liikaa pienimmille. Siksi rikoselokuvat lapsille ovat vähemmän verisiä ja pelottavia, niin pienokaiset eivät näe painajaisia elokuvasta yöllä.

Rikoselokuvilla on pitkä historia

Rikoslajityyppi on alun perin kirjallisuuden lajityyppi, joka voidaan jäljittää kauas huippukirjailijoihin, kuten Dostojevskiin, Charles Dickensiin ja Edgar Allan Poeen. Mutta itse lajityyppiä rikos käytettiin ensimmäisen kerran kirjailija Arthur Conan Doylen tarinoihin yksityisetsivä Sherlock Holmesista, jota on siitä lähtien listattu lukemattomat kerrat rikoselokuvien top 10 -listalle. Elokuvia niistä ja muista kirjallisuuden teoksista alettiin tehdä varhain 1940-luvulla – sittemmin tätä elokuvalajia on nimitetty nimellä Film Noir, toisin sanoen synkkä ja musta elokuva. Näiden joukkoon kuuluu Maltan haukka, joka perustuu Dashiell Hammetin romaaniin, ja sitä pidetään edelleen eräänä kaikkien aikojen parhaista rikoselokuvista. Monet rikoskirjailija Raymond Chandlerin romaaneista on filmatisoitu – usein Humphrey Bogart esittää pääroolissa yksityisetsivä Philip Marlowea.

Lisää jännitystä elämään

On käytännössä katsoen valtava määrä hyviä elokuvia. On myös lukemattomia rikossarjoja, jotka lähes päivittäin täyttävät televisioruudut – esimerkiksi CSI-sarja, Criminal Minds ynnä muita. Oli kyseessä elokuva tai televisiosarja, yhä useammin tapahtumapaikkana on Skandinavia, eikä ainoastaan Tanska! Ajatelkaapa vaikka sarjoja Rikos, Silta jne. Rikollisuus lajityyppinä muodostuu erilaisista kriteereistä - olivat ne sitten vanhoja klassikoita, tai nykyaikaisempia, kuten Columbo Peter Falke pääroolissa, uusia skandinaavisia elokuvia kuten Jæ­ger­ne, Metsästäjät, Rolf Lassgård pääroolissa, tai yksi monista elokuvista Beck-sarjassa, joita on kuvattu useita kertoja monien eri näyttelijöiden ollessa pääroolissa, mukaan lukien Peter Haber ja englantilainen Kenneth Branagh Martin Beckinä. Kyseessä voi myös olla vaikka uusi tanskalainen elokuva kuten filmatisointi Jussi Adler-Olsenin romaanisarjasta Osasto Q, Vanki, tai uusi elokuva Pullopostia.

Rikoselokuvat löytyvät helpoiten BLOCKBUSTERilta

Aiemmin kävimme fyysisesti paikalla elokuvanvuokrausliikkeessä ja kahlasimme läpi metrikaupalla hyllyjä täynnä VHS-elokuvia. Kaiken lisäksi, jos oli kotona valinnut valmiiksi elokuvan illan viihdykkeeksi, oli aina suuri riski, että elokuva oli jo vuokrattu – silloin saattoi joutua kuluttamaan jopa puoli tuntia etsiessä jotain muuta. Tänään, BLOCKBUSTER on kauppa internetissä, jossa voi tietokoneella istuen katsoa läpi kaikkien aikojen parhaita elokuvia. Kyseessä eivät ole vain rikoselokuvat, vaan BLOCKBUSTER-sivulla sekä elokuvat että TV-sarjat ovat jaoteltuna genreihin, joista voit nopeasti löytää omat lempielokuvasi!

Loading spinner