Veden Vartija
Veden Vartijan tarina sijoittuu fiktiiviseen aikaan ja paikkaan, jossa puhdas vesi on loppumassa koko maailmasta. Valtaa pitävä maailmanlaajuinen sotilashallinto kontrolloi viimeisiä niukkoja vesivaroja tiukasti. Vesipulan keskellä sinnittelee myös pieni kylä kaukana pohjoisessa. Sen uudeksi teemestariksi isänsä kuoleman jälkeen päätyy Noria (Saga Sarkola). Vain teemestari tietää piilossa olevien vesilähteiden sijainnin. Isällä ja koko Norian suvulla on ollut salaisuus, jonka Noria saa selville uudessa roolissaan. Salaisuus on onnistuttu pitämään piilossa pitkään. Salaisuus pistää Norian vaikeaan paikkaan, jossa on tehtävä hengenvaarallisia päätöksiä ja mietittävä tarkasti keneen hän voi luottaa. Periksiantamattoman Norian tukena päätöksenteossa ovat paras ystävä Sanja (Mimosa Willamo) ja vesipulaa ratkova Taro (Lauri Tilkanen). Noria joutuu kuitenkin pohtimaan, että keneen hän voi turvautua vaikeiden päätösten äärellä. Onko saastuneiksi oletetuilla Menetetyillä mailla sittenkin puhdasta vettä? Veden vartija on dystooppinen scifi-trilleri. Elokuvan pääosissa nähdään Saga Sarkola (Noria), Mimosa Willamo (Sanja), Lauri Tilkanen (Taro), Pekka Strang (Majuri Bolin) ja Minna Haapkylä (Lian). Elokuvan on ohjannut Saara Saarela ja se perustuu Emmi Itärannan moderniin klassikkoon Teemestarin Kirja (2012). Kirjan sovitti elokuvan käsikirjoitukseksi Ilja Rautsi. Veden Vartija sai ensi-iltansa syyskuussa 2022.
Tiesitkö, että…?
Elokuva kuvattiin Virossa, Saksassa ja Norjassa. Sen tekeminen aloitettiin jo vuoden 2015 syksyllä. Elokuvan yli neljän miljoonan euron budjetti teki siitä kalleimman koskaan tehdyn naisen ohjaaman elokuva Suomessa. Elokuvan ohjaaja Saara Saarela kiinnostui elokuvan tekemisestä heti Teemestarin kirjan ilmestyttyä, mutta elokuvaa saatiin odottaa lähes vuosikymmen. Aiheensa puolesta elokuva on nyt ajankohtaisempi kuin kirjan ilmestyessä. Suomalaisia tieteiselokuvia ei ole myöskään tehty montaa tähän mennessä.
Trivia
Emmi Itäranta on voittanut useita palkintoja ja tunnustuksia kansainvälisestikin mainetta niittäneellä esikoisteoksellaan Teemestarin kirja. Hän kirjoitti itse kirjan rinnakkain sekä suomeksi, että englanniksi.
Veden Vartija on Saga Sarkolan toinen elokuva, jonka nimi sisältää sanan ”vartija”. Hän nimittäin esitti räppäri Cheekin työttöystävää elokuvassa Veljeni vartija vuonna 2018. Veden vartija on kuitenkin Sarkolan ensimmäinen päärooli valkokankaalla.
Lainaus
”Mä toivon, että me oltais voitu jättää sulle toisenlainen maailma.”
Katso Veden vartija
Surkeaan ja epätoivoiseen tulevaisuuteen sijoittuva Veden vartija on ennen kaikkea kertomus toivosta. Veden vartijan todellisuus on myös ajankohtainen, sillä elokuvassa maailma on muuttunut ilmaston lämpenemisen seurauksena. Veden loppuminen maailmasta on todellinen uhka, vaikkakin Veden vartija sijoittuu täysin kirjailijan kynästä luotuun tulevaisuuteen. Veden vartijan maailma on kuitenkin tarpeeksi todellinen, että se tekee katsojaan lähtemättömän vaikutuksen ja koskettaa syvältä. Vedettömässä tulevaisuuden maailmassa Noriasta tulee kylän teemestari, joka seuraa kuolleen isänsä perinteitä ja perii salaisen totuuden, joka on ollut piilossa pitkään. Noria jää yksin suuren salaisuuden kanssa ja joutuu isojen kysymysten ääreen. Voiko yksi ihminen pelastaa koko maailman? Onko heille valehdeltu valtaapitävien toimesta? Onko totuuden kertominen aina paras vaihtoehto? Salaisuuden paljastuminen muuttaa kaiken ja tulevaisuus on Norian käsissä halusi hän sitä tai ei. Norian on luotettava sisäiseen ääneensä ja tehtävä mikä hänestä tuntuu parhaalle ratkaisulle. Saga Sarkola onnistuu vakuuttavasti raskasta taakkaa kantavan Norian roolissa. Myös sivurooleissa nähtävät hahmot ovat mielenkiintoisia ja samaistuttavia. Veden Vartija on mielikuvituksellinen ja mukaansatempaava kotimainen scifi-elokuva, joka tempaa mukaansa. Kun lopputekstit ilmestyvät ruutuun katsoja toivoo, että elokuva vielä jatkuisi.
*Huom! Käyttöoikeuksien vuoksi voi joitakin elokuvia joskus vain ostaa. Tämä rajoitus on voimassa yleensä vain muutama viikko elokuvien lanseerauksen jälkeen, mutta joskus voivat oikeudet koskea myös vanhempia elokuvia*