Valhalla
Valhalla-elokuvassa Tor ja Loki tekevät vierailun Midgårdiin, joka on ihmisten asuttama maa. Jumalkaksikko pistäytyy Midgårdissa asuvan perheen luona ja ennen pitkää luvassa on vihaisia hetkiä Torin ja Lokin välillä. Loki saa ihmisperheen pojan vastustamaan Torin ohjeita, joten viimeksi mainittu vie Tjalf-pojan orjaksi Asgårdiin, jumalten maahan. Mukaan lähtee myös pojan pikkusisko nimeltään Ruusu. Samaan aikaan Valhalla on vaarassa. Fenris-jumalsusi sekä Utgårdista kotoisin olevat jätit aikovat hyökätä Valhallaan. Vastoin todennäköisyyksiä Ruusu-tyttö on olennaisessa osassa, jotta jumalat voivat välttää Ragnarökin - jumalten asuinpaikan tuhon. Valhalla perustuu Peter Madsenin tekemään samannimiseen sarjakuvaan, joissa seikkailevat ukkosenjumala Tor (Thor), kieroileva Loki ja vanha kunnon Odin. Ruusu ja Tjalf seikkailivat 70-luvulla alunperin julkaistussa sarjakuvassa, ja nyt siis myös uudessa Valhalla-elokuvassa. Valhalla on osa skandinaavista mytologiaa. Alunperin se on tarkoittanut sankarivainajien asuinpaikkaa, joka on samalla Odinin hallitsema sali. Valhallaan päätyivät urheat soturit, joissa he pääsivät juhlimaan ruoan ja juoman merkeissä. Kun he eivät juhlineet, he taistelivat taas toisiaan vastaan. Ragnarök tarkoittaa puolestaan jumalten valtakunnan tuhoa ja sitä on kuvattu maailmanlopun taisteluna, jonka myötä kaikki olennot maailmassa tuhoutuvat ja kuolevat.
Tiesitkö, että...?
Trivia
Tiesitkö, että vuoden 2019 Valhalla-elokuva on uusintaversio vuonna 1986 julkaistusta samannimisestä, tanskalaisesta animaatioelokuvasta. Animaatioelokuvan yhtenä ohjaajista toimi sarjakuvasta vastuussa ollut Peter Madsen, jota ei tule sekoittaa pahamaineeseen murhatuomion saaneeseen samannimiseen keksijään.
Trivia
Valhalla-elokuva on kuvattu Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa ja Islannissa.
Lainaus
Thor: Mitä teet täällä? Ruusu: Luulin että tarvitset apukäsiä.
Katso Valhalla
Valhalla-elokuvaan on ammennettu runsaasti skandinaavisesta mytologiasta hahmoja ja tarinoita, sekä sekoitettu mukaan Tjalfin ja Ruusun seikkailuja jumalten keskellä. Valhalla on suositeltavaa katsottavaa esimerkiksi kaikille Game of Thronesin faneille sekä kaikille muille, joita skandinavian jumalhahmot ja mytologia kiinnostaa. Ohjaaja Fenar Ahmad on saanut aikaan todella näyttävän eepoksen pienemmällä budjetilla, mitä useimmissa vastaavissa Hollywood-elokuvissa on käytetty. Mitä todennäköisimmin Valhalla toimii samalla Ahmadin käyntikorttina Hollywoodiin, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä Ahmad voisi saada huomattavasti suuremmilla budjeteilla aikaan. Valhalla on jännittävä ja uskomattoman kauniisti kuvattu elokuva, jossa on myös ripaus huumoria mukana. Se kuitenkin eroaa ratkaisevasti edeltäjästään, vuonna 1986 julkaistusta Valhalla-animaatioelokuvasta siinä, että tämänkertainen näytelty Valhalla on yleisilmeeltään synkempi ja mustanpuhuvampi. Se ei siis sovellu aivan perheen pienimmille, koska sen ikäraja on 12. Yhdeksänvuotiaat voivat sen kuitenkin katsoa vanhempien seurassa. Katso Valhalla, jos haluat vaihtelua perinteisiin Hollywood-spektaakkeleihin. Tanskalaisen tuotantoyhtiön pohjoismaissa kuvaama elokuva on komea taidonnäyte siitä, kuinka
Pohjoismaissakin osataan tehdä laadukasta fantasiaelokuvaa, omista mytologioista vieläpä ammennettuna.
*Huomio: Käyttöoikeuksien vuoksi joitakin elokuvia voi joskus vain ostaa. Tämä rajoitus on voimassa yleensä vain muutama viikko elokuvien lanseerauksen jälkeen, mutta joskus oikeudet voivat koskea myös vanhempia elokuvia.