The Lost Leonardo
The Lost Leonardo on dokumenttielokuva, joka kertoo väitetystä Leonardo Da Vincin Salvator Mundi -maalauksesta, sen mysteeristä ja myynnistä. Salvator Mundi (latinaksi "maailman pelastaja") on maalaus, jonka väitetään olevan kokonaan tai osittain italialaisen renesanssitaiteilija Leonardo da Vincin maalaama. Maalaus on ajoitettu noin vuosiin 1499-1510. Salvator Mundi -maalausta pidettiin pitkään kopiona kadonneesta alkuperäisestä maalauksesta, mutta se löydettiin uudelleen, restauroitiin ja sisällytettiin Da Vincin töitä esittelevään suureen näyttelyyn Lontoon National Galleryssa. Teoksen myynnin jälkeen väitettiin, että suurin osa johtavista tutkijoista pitää sitä Leonardo Da Vincin alkuperäisenä teoksena. Ohjaaja Andreas Koefoedin ajatuksia herättävä dokumentti tutkii uskomatonta tarinaa kaikkien aikojen kalleimman myydyn (yli 450 miljoonaa dollaria) maalauksen takana. Vain muutama vuosi aiemmin maalaus oli ostettu New Orleansissa huutokaupassa reilulla tuhannella dollarilla. Tunnettu taidealan asiantuntija uskoi teosta restauroidessaan, että sen täytyisi olla Leonardo Da Vincin maalaama. Koefoedin elokuvassa omina itsenään nähdään esimerkiksi Martin Kemp, Robert K. Wittman, Doug Patteson, Dianne Dwyer Modestini,
Jerry Saltz, Morten Bjørn, Maria Teresa Fiorio, David Kirkpatrick, Antoine Harari ja Alexander Parish.
Tiesitkö, että…?
Trivia
Taidehistorioitsija Robert Simon on laskenut, että Leonardon oppilaiden ja seuraajien toteuttamia kopioita ja muunnelmia maalauksesta on ainakin kolmekymmentä. Tämän vuoksi uskotaan, että on täytynyt olla olemassa Leonardon originaali, josta ne on kopioitu.
Trivia
Ohjaaja Andreas Koefoed on kertonut seuraavaan tapaan dokumenttielokuvansa visuaalisesta ilmeestä: “Haastatteluja varten ihmisten oli katsottava suoraan linssiin. Halusin tämän suoran kontaktin ja ajattelin, että siitä tulisi hyvin voimakas. Koska itse maalauskin katsoo katsojaa suoraan, tämä konsepti tuntui järkevältä. Sain inspiraatiota maalauksesta ja renessanssitaiteesta. Da Vinci oli taiteilija, joka keskittyi sekä toimintaan että hahmojensa psykologisiin elementteihin”.
Lainaus
Jerry Saltz: Se ei ole edes hyvä maalaus.
Katso The Lost Leonardo
The Lost Leonardo varoittaa katsojaa hyvissä ajoin, että Salvator Mundi voi aivan yhtä hyvin olla myös jonkun muun, kuin Leonardo Da Vincin maalaus. Maalauksen taustalla olevaa tarinaa on kuvailtu "epätodennäköisimmäksi, mitä taidemarkkinoilla on koskaan tapahtunut". Koefoedin dokumenttielokuvassa näytetäänkin, kuinka maalauksen todellinen tarina jää taka-alalle, samalla kun rahan, maineen ja vallan tavoittelu merkitsee enemmän kuin totuus. The Lost Leonardo kuvattiin kolmen vuoden aikana ja se näyttää ainutlaatuisia hetkiä taidemaailman takahuoneissa. Katsoja ymmärtää näkemänsä jälkeen paremmin taiteenmetsästäjien, restauroijien ja jälleenmyyjien motiiveja. Mikä on totta, ei ehkä koskaan selviä, mutta ohjaaja Andreas Koefoedin liukas elokuva antaa ymmärtää, että sen tekijällä ei ehkä ole pitkällä aikavälillä merkitystä. Yksi tämän dokumenttielokuvan antamista opetuksista on se, miksi ryhmäajattelu - ja se, että haluaa jonkin tosiasian olevan totta - on arveluttavaa. Koefoed pitää katsojan mukana taidemaailman koukeroissa, joissa päästään tutustumaan myös hämäräperäisiin rahoituskuvioihin. Ohjaaja Koefoed pohtii elokuvassaan Salvator Mundin mystisen alkuperän paradoksia sekä maalauksen todellista arvoa. The Lost Leonardo kutkuttaa mielikuvitusta, sillä tarina maalauksen seikkailuista löytämisensä jälkeen ovat taruakin ihmeellisempää.
*Huom! Käyttöoikeuksien vuoksi voi joitakin elokuvia joskus vain ostaa. Tämä rajoitus on voimassa yleensä vain muutama viikko elokuvien lanseerauksen jälkeen, mutta joskus voivat oikeudet koskea myös vanhempia elokuvia*