Speak No Evil
Speak No Evil -elokuvan tapahtumat saavat alkunsa, kun tanskalainen perhe Bjørn, Louise ja heidän lapsensa Agnes lomailevat Italian Toscanassa ja kohtaavat lomamatkallaan mukavan tuntuisen hollantilaisen perheen. Kotiin palattuaan muutamia kuukausia myöhemmin he saavat kirjeen hollantilaiselta perheeltä, joka sisältää kutsun tulla vierailemaan Alankomaissa. Tanskalainen perhe päättää tarttua tilaisuuteen ja lähteä vierailemaan lomalla tapaamansa hollantilaisen perheen luona. Aluksi kaikki vaikuttaa mahtavalta ja tanskalainen perhe on iloinen, että he päättivät matkustaa kahdeksan tuntia autolla määränpäähänsä Alankomaihin syrjäiselle maatilalle. Idyllinen viikonloppu maalla alkaa pikkuhiljaa muuttua joksikin ihan muuksi, kun tanskalaiset yrittävät pysyä kohteliaina epämiellyttävissä tilanteissa, joihin he törmäävät. Hollantilainen perhe Patrick, Karin sekä heidän poikansa Abelin, jonka he väittävät kärsivän synnynnäisestä aglossiasta ja syntyneen ilman kieltä osoittautuvat melko kummalliseksi perheeksi, jolla on synkkiä salaisuuksia. Tämän psykologisen kauhutrillerin on ohjannut ja käsikirjoittanut Christian Tafdrup. Elokuva sai ensi-iltansa 2022. Päärooleissa nähdään Morten Burlan (Bjørn), Siedsel Siem Koch (Louise), Patrick Fedja van Huêt (Patrick), Karina Smulders (Karin) sekä lapset Liva Forsberg (Agnes) ja Marius Damslev (Abel).
Tiesitkö, että…?
Käsikirjoittaja/ohjaaja Christian Tafdrup sai idean elokuvaan omasta kokemuksestaan ollessaan lomalla Toscanassa. Siellä Italian auringon alla hänen perheensä tapasi ystävällisen, mutta sosiaalisesti hieman kömpelön pariskunnan Alankomaista. Nämä kaksi perhettä tulivat juttuun erittäin hyvin ja he viettivät paljon aikaa yhdessä lomansa ajan. Kun Tafdrup palasi kotiin, hän sai hollantilaisperheeltä kutsun tulla käymään Alankomaissa. Tafdrup harkitsi hetken tarjousta, mutta päätti olla ottamatta sitä vastaan, koska hänen mielestään olisi outoa vierailla ihmisten luona, joita hän ei oikeastaan tuntenut sen enempää. Hän ei koskaan enää tavannut hollantilaista perhettä, mutta ei voinut lakata ajattelemasta, mitä olisi voinut tapahtua, jos hän olisi hyväksynyt heidän tarjouksensa tulla kylään. Tästä kokemuksesta ja hänen mielikuvituksenansa syvimmistä syövereistä on ammennettu käsikirjoitus tähän elokuvaan. Tafdrup on kuitenkin sanonut, että elokuva on vain synkkä fantasia ja hänen oikeassa elämässään tapaama hollantilainen pariskunta ovat epäilemättä hienoja ja vieraanvaraisia ihmisiä.
Trivia
Christian Tafdrupin veli Mads Tafdurp auttoi käsikirjoituksen tekemisessä. Käsikirjoitus on siis veljesten yhteistyön tulos.
Trivia
Elokuvassa nähtävä hollantilainen pariskunta Karin (Karina Smulders) ja Patrick (Fedja van Huêt) ovat naimisissa oikeassakin elämässä. Elokuvan ohjaajalla Tafdurpilla oli vaikeuksia löytää hollantilaisia näyttelijöitä elokuvaan, mutta lopulta hän sai suostuteltua tämän pariskunnan mukaan.
Lainaus
Bjørn: Miksi teet tämän?
Patrick: Koska annoit minun tehdä niin.
Katso Speak No Evil
Speak No Evil on kauhuelokuva, joka jää kummittelemaan katsojan mieleen pitkäksi aikaa lopputekstien päätyttyä. Osa kohtauksista on todella kammottavia ja tämä osittain lähes mustan komedian piirteitä sisältävä trilleri muistuttaa kuitenkin loppujen lopuksi lähinnä pahaa unta ja elokuvan viimeinen osa on puhdasta kauhua. Speak No Evil saa katsojan olon todella epämukavaksi, mikä on tietysti myös tämän genren tarkoitus. Väärinymmärryksen ja sosiaalinen kömpelyys ovat vaivaannuttavia, mutta elokuvan katsoja ei voi oikein kääntää katsettaan poiskaan. Se on kuin kammottavan kiehtova psykologinen testi. Kuinka pitkälle miellyttämisenhaluisen ja konflikteja pelkäävän ihmisen voi puskea? Speak No Evil on saanut hyvän vastaanoton ja tuo Christian Tafdrupin nimen kaikkien kauhuelokuvien ystävien huulille. Mikään ei voi valmistaa katsojaa, siihen, mitä elokuvan viimeiset minuutit pitävät sisällään. Tämän elokuvan jälkeen katsoja miettii kahdesti, että hyväksyykö kutsun tuntemattomalta.
*Huom! Käyttöoikeuksien vuoksi voi joitakin elokuvia joskus vain ostaa. Tämä rajoitus on voimassa yleensä vain muutama viikko elokuvien lanseerauksen jälkeen, mutta joskus voivat oikeudet koskea myös vanhempia elokuvia*