Oikeuden puolesta on tositapahtumiin perustuva draamaelokuva, joka sai ensi-iltansa Suomessa maaliskuussa 2019. Elokuva kertoo tarinaa Ruth Bader Ginsburgista, rohkeasta nuoresta asianajajasta, joka taistelee asemastaan miesten hallitsemassa maailmassa. Yhdessä miehensä Martyn kanssa hän tuo oikeiden eteen tapauksen, joka saattaa muuttaa lopullisesti sekä tuomioistuimen että Yhdysvaltojen näkemyksiä sukupuolisyrjinnästä. Samalla katsojat pääsevät tutustumaan Ruthin ja Martyn väliseen harmoniseen suhteeseen, joka kukoisti niin yksityiselämässä kuin työelämässäkin. Elokuvan pääosissa nähdään Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux sekä Sam Waterston, ja sen on ohjannut Mimi Leder.
Oikeuden puolesta on taistelu tasa-arvoisen maailman puolesta
Oikeuden puolesta on tositapahtumiin perustuva draamaelokuva, joka kertoo juristi Ruth Bader Gingsburgin elämänkerran. On vuosi 1956. Ruth (Felicity Jones) on valittu Harvardiin opiskelemaan lakia, ja hän on yksi koulun kuudesta naisoppilaasta. Ruthin aviomies Martyn (Armie Hammer) auttaa häntä valmistautumaan juhlaan, jossa toivotetaan kaikki naisoppilaat tervetulleiksi kouluun. Juhlan aikana kaikkien naispuolisten oppilaiden tulee kylmästi selittää, miksi juuri he haluavat opiskella lakia. Kylmästä vastaanotosta ja syrjinnästä huolimatta Ruth menestyy koulussa. Pian hän joutuu kuitenkin vaikeuksiin, sillä hänen miehensä sairastuu ja hän joutuu yksin vastuuseen koko perheestään. Ruth painaa pitkää päivää ja onnistuu hoitamaan opintonsa loppuun ja valmistumaan loistavin arvosanoin. Martyn paranee ja pääsee töihin New Yorkiin veroasiamieheksi, mutta Ruth ei tunnu saavan töitä mistään. Lakitoimistot kieltäytyvät palkkaamasta häntä, sillä hän on nainen, ja lopulta Ruth päätyy töihin lakiopettajaksi. Eräänä päivänä Martyn kertoo Ruthille miesasiakkaastaan, joka yritti jättää verovähennyksen sairaan äitinsä hoitamisesta. Kyseinen vähennys oli tarkoitettu vain naisille, minkä takia se evättiin mieheltä. Pari huomasi tilaisuutensa tulleen, sillä voittamalla tapauksen oikeudessa, he voisivat vaikuttaa sukupuolisyrjintään ja muuttaa koko maan näkemyksiä. Elokuva julkaistiin Yhdysvalloissa joulukuussa 2018, jolloin oli myös Ginsburgin 25. juhlavuosi Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomarina.
Tiesitkö, että?
Trivia
Elokuvan käsikirjoittaja Daniel Stiepleman on todellisuudessa Ruth Bader Ginsburgin veljenpoika. Natalie Portmanin piti alun perin näytellä elokuva pääosaa, mutta koska projektin alkaminen venyi, hän jätti elokuva väliin ja tilalle otettiin Felicity Jones.
Goofs
Kohtauksessa, jossa Ruth, Marty ja Jane-vauva juhlivat Ruthin uutta työpaikkaa on vuosi 1959. Pari juo lasit samppanjaa ja vauva ottaa kulauksen omasta nokkamukistaan. Todellisuudessa nokkamukeja ei oltu keksitty vielä tuolloin, vaan ensimmäiset nokkamukit valmistettiin vasta vuonna 1981.
Ruth Bader Ginsburg: "Emme pyydä teitä muuttamaan tätä maata, sillä se on jo tapahtunut ilman tuomioistuimen antamaa erillistä lupaa. Sitä vastoin me pyydämme teitä suojelemaan maan oikeutta muuttua parempaan suuntaan".
Oikeuden puolesta on tarina tasa-arvoon johtavasta taistelusta
Blockbuster on verkon paras suoratoistopalvelu, josta löydät kaikki parhaat sarjat ja elokuvat. Meillä saat katsoa elokuvia omilla ehdoillasi, sillä palvelumme käyttö ei edellytä erillisten kuukausimaksujen maksamista, vaan maksat vain siitä, mitä haluat katsoa. Etsitpä sitten draamaa, komediaa, toimintaa tai kauhua, voit olla varma, että löydät sen valikoimistamme. Jos haluat tutustua rauhassa tähän tasa-arvosta kertovaan draamaelokuvaan, osta Oikeuden puolesta omiin kokoelmiisi. Kaikki ostetut elokuvat ovat katsottavissasi aina silloin, kun haluat, ja löydät ne helposti omista valikoimistasi. Jos puolestaan haluat nähdä elokuvan vain kerran tai tutustua siihen vain viikonlopun ajan, vuokraa Oikeuden puolesta. Vuokratut elokuvat ovat katsottavissa 48 tunnin ajan ja voit katsoa ne niin monta kertaa kuin ehdit. *
*Huom! Käyttöoikeuksien vuoksi voi joitakin elokuvia joskus vain ostaa. Tämä rajoitus on voimassa yleensä vain muutama viikko elokuvien lanseerauksen jälkeen, mutta joskus voivat oikeudet koskea myös vanhempia elokuvia.