Detroit on hurja historiallinen rikosdraama trillerielementein, jonka näyttämönä ovat kaupungin vuoden 1967 mellakat. Elokuvassa neljä poliisia valitsee toimia ominpäin ja vastata rikosilmoitukseen mielessään jotain muuta kuin oikeuden jakaminen.
Detroit: kesäinen kaupunki kohtaa rotumellakat
Oscar-tason ohjaajan Kathryn Bigelow'n (The Hurt Locker, Point Break) Detroit vuodelta 2017 kertoo vihdoin suurelle yleisölle erään piinaavan kesän tapahtumista. Heinäkuussa 1967 Michiganin osavaltion suurimmassa kaupungissa kuohuu: poliisin tekemä ratsia mustien asukkaiden suosimalle klubille on provosoinut maan historian toistaiseksi pahimmat rotumellakat. Elokuvan juoni keskittyy heinäkuun 25. päivän tapahtumiin, jolloin Algiers-motellilla kuoli kolme afroamerikkalaista miestä. Lisäksi samassa välikohtauksessa seitsemän afroamerikkalaista miestä ja 2 valkoihoista naista loukkaantuivat vakavasti. Mitä motellilla tapahtui, ja kuinka väkivallan ajat vaikuttavat kaupungin yhtenäisyyteen? Elokuvan jännite muodostuu pitkälti kaupungin suuren afroamerikkalaisen väestön ja enimmäkseen valkoihoisista koostuvien poliisivoimien välille. Lisäksi henkilökaartissa nähdään muutama väliinputoaja, kuten vartijana työskentelevä Melvin Dismukes (John Boyega), joka mieluummin välttäisi ikävyyksiä kuin mellakoisi. Kaupungin kärsiessä mellakoista ja poliisiväkivallasta elämäänsä koittavat elää myös The Dramatics -bändin jäsenet, joiden keikkailua levottomuudet uhkaavat häiritä. Myös kaksi Ohiosta lomalle tullutta nuorta naista, Karen ja Julie, ovat hämmentyneet matkakohteensa ilmapiiristä. Mustien ja valkoisten tulehtuneet välit ovat kiristyneet jo kauan ennen 12. kadun mellakoiden alkamista 23.7.1967, mutta onko tämä nyt se viikko, kun jotain peruuttamatonta tulee tapahtumaan? Tekijät ovat historiallisen todenmukaisuuden lisäksi panostaneet kuvausympäristöihin, ja niissä liikkuvien ihmisten luomaan tunnelmaan. Esimerkiksi poliisin saartamilla kaduille kamppailevien mustien kaupunkilaisten kokema klaustrofobian tuntu välittyy tehokkaasti katsojallekin. Yhdysvaltain historian huonosti tunnetulle kurjuuden jaksolle annetaan tällä elokuvalla ansaittu kunnianpalautus.
Tiesitkö, että?
Trivia
Ohjaaja Kathryn Bigelow hyödynsi elokuvassa jo The Hurt Lockerissa (2008) omaksumaansa kuvaustyyliä. Kohtauksissa käytettiin kolmea tai neljää kameraa yhtäaikaisesti, ja ne pidettiin jatkuvassa liikkeessä kohtauksessa esiintyvien näyttelijöiden ympärillä. Lisäksi koko kuvaustila valaistiin tasaisesti, jotta näyttelijöillä olisi enemmän mahdollisuuksia ilmaista itseään toisilleen. Bigelown mukaan näin syntyy emotionaalisesti rehellisempää materiaalia.
Goofs
Monilla elokuvan poliiseista on kampaus, joka ei olisi vastannut vuoden 1967 uniformuohjesääntöä Detroitin poliisivoimissa. Joitain heidän hiustyylejään olisi pidetty liian pitkinä ja jopa vääränlaista huomiota kansalaisilta huokuttelevina. Motellin puhelimissa on venyvät kierrejohdot. Todellisuudessa nämä johdot yleistyivät vasta 70-luvun alusta lähtien.
Sitaatit
Krauss: Minä aion nyt vain olettaa, että te kaikki olette rikollisia. Dismukes (Leelle) : Minulle on tärkeää, että selviät tämän yön yli. Kraus: Tuolla ulkona on aivan täysi sotatanner. He tuhoavat kaupungin. Krauss: Sinä et tule puhumaan tästä koskaan kellekään. Ymmärrätkö?
Detroit - piinaava pala Yhdysvaltain historiaa
Jos et ole kuullut Detroitin vuoden 1967 hurjista mellakoista, voit nyt oppia uutta ja samalla viihtyä tämän taitavasti tehdyn elokuvan parissa. BLOCKBUSTER on luotettava elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalvelu, jonka toimintaperiaate on yksinkertainen: kuukausimaksuja ei peritä. Sen sijaan maksat vain siitä sisällöstä, jota oikeasti katsot. Valikoima on täynnä toimintaa ja rikosdraamoja myös Detroitin ja nähneille, tutustu siis rauhassa. Osta Detroit kiinteällä sumalla itsellesi, tai vuokraa Detroit tätä edullisemmin ilman turhia viiveitä. Katseluiloa!